Het Duitse Sigma heeft twee nieuwe telgen in hun ROX-reeks; de ROX GPS 7.0 en ROX GPS 11.0. Een nieuwe kleine en grote broer van de bestaande ROX 10.0.

Als je hun voorganger kent zal het ontwerp niet vreemd voor je zijn. Toch zijn er veel dingen anders ten opzichte van de ROX 10.0, waar we in 2014 nog een review van deden. Best al even geleden. Tijd voor een opvolger moeten ze dus ook bij Sigma gedacht hebben. De echte opvolger van de 10.0 is de 11.0. Ons valt meteen op dat het scherm wat groter is en meer informatie kan bevatten. Ook is het ontwerp letterlijk en figuurlijk strakker. De 10.0 heeft wat rondere vormen  en bij zowel de 11.0 als de 7.0 zie je dat ze rechthoekiger en een eigentijdser ontwerp hebben. De 11.0 is een complete GPS fietscomputer met alle eigenschappen die je daar tegenwoordig van mag verwachten. In tegenstelling tot de 10.0 kan je zelf volledig bepalen welke schermen je wilt gebruiken en welke informatie je daarop wilt zien. Natuurlijk is dat onder andere snelheid, hartslag, cadans en vermogen, maar ook temperatuur en hoogte bijvoorbeeld. Ook Strava Live Segments is geïntegreerd. Je kan van te voren je favoriete segmenten aangeven zodat je tijdens het rijden kan zien hoe je presteert op eerder gereden segmenten.

De verschillen met de 10.0 zijn overigens niet heel groot. De 10.0 had veel belangrijke functies al, maar de 11.0 heeft wel een beter en groter scherm, grotere opslagcapaciteit, werkt met sportprofielen en biedt bij een aantal eigenschappen meer functies dan 10.0. Niet onbelangrijk ook is dat de 11.0 naast ANT+ ook Bluetooth LE ondersteund. Voor de sensoren (hartslag, snelheid, cadans), die beide protocollen ondersteunen, wordt uitsluitend via ANT+ gecommuniceerd. Met een smartphone communiceer je via Bluetooth (vooralsnog alleen met Android toestellen). Doordat de sensoren ook Bluetooth ondersteunen kan je die eventueel ook direct met een smartphone koppelen, dus zonder tussenkomst van de ROX.

De ROX computers bieden ook navigatie, maar hierbij worden geen kaarten gebruikt. Via waypoints en een lijn op het scherm kan je zien of je goed zit. Wijk je van je route af, dan zal de computer de richting naar de route weergeven. Verwacht dus geen turn-by-turn navigatie, maar zoals Coen opmerkte in zijn review van de 10.0 kan je er wel mee thuiskomen.

De ROX GPS 7.0 doet niet veel onder voor de 11.0. Niet alleen lijken ze op elkaar, ze delen ook veel van dezelfde functies. Het belangrijkste verschil is dat de 7.0 geen ANT+ of Bluetooth heeft en dus niet met sensoren of smartphones kan koppelen. Strava Live Segments wordt daarentegen wel weer ondersteund. De 7.0 is ook bedoelt als no-nonsense fietscomputer voor wie enkel zijn rit en bijbehorende gegevens wil loggen zonder specifiek met training bezig te zijn. Wanneer je echt met je training bezig bent, dan wil je juist wel graag zaken als hartslag, cadans en snelheid en evt. vermogen meten en dan kom je bij de 11.0 uit.

Goed nieuws is ook dat de prijzen niet sterk veranderd zijn ten opzichte van de 10.0. De ROX GPS 11.0 is er als set (met sensoren) voor € 269,95 (zwart of wit) en zonder sensoren voor € 184,95. De ROX GPS 7.0 is er voor € 134,95, ook in het zwart of wit.

 

ROX-GPS-11.0-Black---perspectief-links ROX_GPS_110_wit ROX-GPS-11.0---Display

ROX_GPS_7Sigma-Dual-Combo-hartslag-sensor

Sigma Sport