Retro Ronde van Vlaanderen 2014 | Racefietsblog.nl

De perfecte toertocht… Hoe zou ‘ie er uitzien? Het begint voor mij met een start op een tijdstip dat haalbaar is ook al heb je je de avond ervoor vermaakt tijdens de gezellige dansant. Want de perfecte toertocht speelt zich natuurlijk af in een bourgondische streek. De mensen zijn vriendelijk en goedlachs. Een kleurrijk peloton gaat als een feestslinger door een glooiend landschap. Uitdagende bulten worden afgewisseld met lommerrijke pauzeplekken waar je geen kleffe jelle krijgt, maar verse aardbeien en broodjes paté zoals alleen je moeder ze voor je zou smeren. Bij de finish is het ook al gezelligheid troef, muziek, dans, bier en overal waar je kijkt de fraaiste fietsen…. de perfecte toertocht bestaat dus gewoon!

De Retro Ronde werd dit jaar alweer voor de 8ste keer georganiseerd, mede door het Centrum Ronde Van Vlaanderen in Oudenaarde. Hier vindt de ronde dan ook plaats. Al op vrijdagavond begint het feest met een bierfietswedstrijd, op zaterdag is er een retro-marktje met wollen shirts, vintage onderdelen en die Eddy Merkx puzzel waar je al jaren naar zocht. Aan het eind van de zaterdag worden er ook nog criteriums gereden (letterlijk rondjes om de statige kerk), kun je een minitochtje over bekende kuitenbijters in de buurt maken, is er een diner in het Stadhuis en een dansant waar bijna alle gasten zich voor in het ‘net’ steken. Kortom je komt op deze dag al aardig in de stemming voor de Ronde op zondag.

De Oude Kwaremont
Er kan gekozen worden uit 40, 70 (blijkt eigenlijk 75) en 100 kilometer door het bekende West Vlaamse landschap. Ik ga voor de 70 aangezien mijn fiets al 40 jaar oud is en ik geen idee heb of ik met de klassieke dubbel in combinatie met maar 5 kransjes achter wel boven ga komen op de Oude Kwaremont (die we ook al eerder dit jaar met modernere raspaardjes opfietsten). Iedereen aan de start heeft zijn best gedaan er zo period-correct mogelijk uit te zien, uit welk tijdperk zijn of haar fiets ook komt. Naast allerlei prachtige racefietsen uit alle mogelijke tijdperken zie je dus ook de shirts die je herkent van vroeger. Een enkeling heeft geen racefiets, en past daar dus ook zijn outfit op aan. De gendarme rijdt op zijn dienstfiets, en een dame in een vrolijk stippenjurkje haalt me in op een mooie retro Peugeot toerfiets.

De route blijkt best uitdagend en doet niet onder voor ‘moderne’ toertochten. De 70 begint na een paar kilometer al met de eerste kasseienklim, de Kattenberg. Het klassieke spul (zowel fietsen als veel berijders) kraken en piepen. Ook ik moet even wennen aan schakelen met commandeurs en op gevoel. In rap tempo volgen klimmetjes, kasseienstrookjes en mooie vergezichten elkaar af en voor je het weet kom je aan op de eerste ravitaillering in de tuin van een verlaten villa. Iedereen is gemoedelijk, de eerste fietsen hebben al onderhoud nodig en de hapjes smaken perfect. Ik kom in gesprek met Alec uit Groot Britannië. In zijn Gianni Motta shirt fietst deze 78-jarig vandaag ook even de route van 70 kilometer, hij heeft naar eigen zeggen namelijk genoeg geoefend de afgelopen jaren.

Veiligheid en gezelligheid
De route voert langs bekende en minder bekende, korte maar soms steile klimmetjes met de Oude Kwaremont als hoogtepunt. Op bijna elk kruispunt houden vrijwilligers het autoverkeer staande zodra een fietser in beeld komt. Veiligheid en gezelligheid gaan hier perfect samen. Ook rijden we door een paardenstal, en tot twee keer toe over een erf van zo’n gigantische Vlaamse boerderij. Ook de volgauto’s en begeleidende brommertjes zijn helemaal retro. Op één van de langere kasseienstroken heb ik even zowaar een klein wedstrijdje met een grijzende heer op een Flandria (uiteraard ook in bijbehorende trui), mede door het fijne wedstrijd-achtige nummer op mijn Bianchi voel ik me even in de echte ronde van 1976.

Conclusie; perfecte toertocht!
De perfecte organisatie, de gemoedelijke sfeer, de prachtige stalen fietsen en de tot de verbeelding sprekende omgeving maakt de Retro Ronde voor mij tot de perfecte toertocht. Gelukkig heeft de organisatie besloten het aantal deelnemers te maximaliseren, hierdoor zal het een mooi historisch evenement blijven met een prachtige toekomst.

Meer informatie over de Retro Ronde van Vlaanderen op http://www.retroronde.be/en/145-home

Retro Ronde van Vlaanderen 2014 | Racefietsblog.nlRetro Ronde van Vlaanderen 2014 | Racefietsblog.nlRetro Ronde van Vlaanderen 2014 | Racefietsblog.nlRetro Ronde van Vlaanderen 2014 | Racefietsblog.nlRetro Ronde van Vlaanderen 2014 | Racefietsblog.nlRetro Ronde van Vlaanderen 2014 | Racefietsblog.nl