Als je wil blijven doorfietsen op de weg in de winter, dan is een goede voorbereiding voor je fiets even belangrijk als voor jezelf. Je fiets wordt natuurlijk goed nagelopen, ingevet waar nodig en voorzien van spatbordjes, winterbanden en lampjes. Ook de korte mouwen en shorts ruil je in voor kleding die je warm en droog houdt. Het Deense GripGrab maakt vooral accessoires die je winteroutfit helemaal ‘af’ maakt. Denk aan handschoenen, schoencovers en dergelijke. We ontvingen aan het eind van de zomer een prachtige doos vol praktische zaken die we tot diep in de winter in de praktijk hebben getest. In alle weersomstandigheden hebben we ze ingezet om tot de volgende conclusies te komen.

Springfall Cycling Socks
Een mooie set sokken voor de nazomer/vroege lente. Helaas niet geschikt voor de echte winter aangezien er geen (merino) wol in verwerkt is. Wel zijn de sokken door hun dikkere zool en pasvorm erg comfortabel en krijg je er geen enkel moment kleffe voeten in. De sok is namelijk her en der voorzien van ademende stukken. We hebben er tot rond de 10 graden Celsius meer gefietst en dat ging prima, daaronder kregen we te snel last van koude tenen en zijn we op andere sokken overgestapt. Wel leuk: in plaats van de wat suffe links en rechts indicatie zet GripGrab op de ene sok FOOT en op de andere LOVE. Een beetje Deense humor dat we wel kunnen waarderen.

Grip grab foot love |  Racefietsblog.nl

Skull Cap Hi-Vis
Wie afgelopen jaren op een fietsbeurs is geweest weet hoe populair zogenaamde High Visibility kleding is. Steeds meer (grote) merken voeren jassen, helmcovers, schoenen en andere kleding uit in fluorescerend geel of oranje. We vinden het misschien niet altijd even mooi, maar praktisch is het zeker in donkere maanden wel. Mocht je lampje uitvallen dan kan achterop komende verkeer je nog steeds spotten. Deze GripGrab muts voor onder je helm is er een in de categorie, “lelijk, maar handig”. Hij past prima, sluit goed af en houdt je hoofd comfortabel op temperatuur, ook als het buiten vriest. We hebben ‘m tot onder 0 graden Celsius gebruikt en geen enkel moment een te koud hoofd gekregen. Top dingetje dat niet mag ontbreken in je winter-outfit. Wel even afzetten als je stopt om op te warmen met espresso en appeltaart!

Insulator handschoenen 
GripGrab is van huis uit handschoenenmaker en dat merk je. Er zit veel denk- en ontwerpwerk in zoiets simpels als een setje handschoenen. De Insulator is eigenlijk bedoeld als binnenhandschoen (liner) in dikker winterhandschoenen, maar wij hebben er met veel plezier mee rondgereden tot een graad of 6 Celsius. Het is een lekker lichte handschoen met veel grip door de siliconen laag aan de binnenkant. Ook een handig detail is dat je met beide duimen je smartphone kunt bijven bedienen (werkt in ieder geval meestal als je een beetje geduld hebt), alleen pinchen/zoomen wordt wat moeilijk. Daarnaast zijn we de lengte van de handschoenen gaan waarderen (stop je makkelijk weg in de mouwen van je shirt) en staan de reflecterende strepen precies op de juiste plek om goed gezien te worden.

Insulator gloves| Racefietsblog.nl  Insulator gloves| Racefietsblog.nl Insulator gloves| Racefietsblog.nl

Arm/Been Warmers
Over deze 2 producten kunnen we eigenlijk kort zijn. Zowel de arm- als de beenwarmers doen precies wat je van ze verwacht, zitten prima (Noord-Europese maatvoering) en gaan niet irriteren. Je blijft er prima warm mee zodat je je korte mouwen en zomerse koersbroek toch nog langer kunt gebruiken. Vanaf een graad of 7 Celsius stappen wij echter over naar specifieke winterbroeken, tot die tijd kun je hier prima mee doorfietsen, hoewel ze niet waterdicht zijn zoals de varianten van sommige concurrenten als Castelli.

Grip grab  | Racefietsblog.nl

RaceAqua overschoenen 
Ze zien er lekker profi uit, de RaceAqua schoencovers. Onderweg kreeg ik zelfs de vraag of ik ze alleen gebruikte om zo aero mogelijk te zijn. Ze zitten lekker strak over je schoen zonder te knellen, je bent daarom wel even bezig voor je ze aanhebt, maar dat verschilt een beetje per schoen. Qua werking zijn we iets minder enthousiast. Uiteindelijk hebben we (toegegeven het hoosde wel de hele dag) toch natte sokken gekregen onderweg. Waarschijnlijk ook omdat we de de covers over onze lange koersbroek droegen. Dan sijpelt er uiteindelijk toch water naar binnen. Ze isoleren ook niet heel erg, maar daar heeft GripGrab weer andere covers voor in hun assortiment. Tot slot sleten ze op sommige plekken (onderkant van de voorzijde) wel erg snel.

GripGrab RaceAqua overshoes| Racefietsblog.nl GripGrab RaceAqua overshoes| Racefietsblog.nl

Hurricane handschoenen
Tot slot testten we de Hurricane handschoenen, bedoeld voor nat en koud weer. Hier zijn we dan weer wel heel enthousiast over. Wat een lekkere handschoen! Past perfect, je houdt goed grip ook als je stuur nat is, prima demping door de maar liefst 4mm gel pad op de muis van je hand. Daardoor ook prima voor langere ritten ook omdat je gewoon minder lang comfortabel op de fiets zit in de kou. Tijdens de ochtend- en avondritten hebben we geen moment koude handen gehad met de Hurricanes. Ook hiermee kun je je smartphone blijven bedienen, zijn er reflecterende elementen toegevoegd en is de duim ook geschikt om zweet mee weg te vegen. Wat ons betreft is een stel goede handschoenen als deze onmisbaar in ons winterklimaat.

GripGrab Hurricane gloves| Racefietsblog.nl

GripGrab Hurricane gloves| Racefietsblog.nl

Conclusie
GripGrab heeft een mooie range producten waarmee je jezelf prima winterklaar maakt. Met name hun handschoenen scoren gewoon erg goed. Wat dat betreft misschien een geval van ‘schoenmaker blijf bij je leest’, want de drie Deense broers zijn in 2000 begonnen met het maken van fietshandschoenen. Onze tip: bezuinig in ieder geval niet op een goede winteroutfit, want vooral als je langer dan een half uur buiten bent ga je kwalitatieve, goede producten echt wel waarderen. Je houdt het fietsen gewoon langer vol en wordt minder snel moe, want op temperatuur blijven in de winter kost een hoop energie.

Alle producten hebben we in maat Medium getest, onze testpersoon is zo’n 1.82, weegt rond de 77 kilo, maat 42 in zijn fietsschoenen en heeft relatief kleine handen. GripGrab producten zijn te zowel online als in veel verschillende fietszaken te koop. Je vindt het dichtstbijzijnde verkooppunt via de handige locatiezoeker op de website van Gripgrab. De producten in deze review zijn ook allemaal te vinden op de website bij de accessoires.

Gerelateerd