Het Canadese Sugoi heeft met het Zap jack niet zomaar weer een fietsjack op de markt gebracht. Naast bescherming tegen de elementen heeft het ook nog iets meer. Het zijn niet de drie verschillende kleuren waarin het jack verkrijgbaar is, maar als het donker wordt, blinkt het jack pas uit, letterlijk.

Hi-vis, of high-visibility, is hot. Veel merken heb wel een of meer producten die hieraan kunnen voldoen, allemaal met het oog op veiligheid. Overdag is goede zichtbaarheid vaak niet zo’n probleem, maar stap je op de fiets als de zon (bijna) onder is dan wil je juist dat iedereen je goed kan zien. Een paar reflecterende strepen zijn dan een begin, maar voor een automobilist ben je dan nog steeds niet heel goed te zien. Met het Zap jack van Sugoi zal je niet snel onopgemerkt blijven; het gehele jack is namelijk reflecterend! Het speciale materiaal dat door Sugoi zelf ontwikkeld is, licht op zodra het met niet-natuurlijk licht ‘in aanraking’ komt. Dit zijn de kleine puntjes die je van dichtbij wat beter ziet. Groot voordeel hiervan is dat je vanuit elke richting goed zichtbaar bent, als er licht wordt gebruikt althans.

Zichtbaar én droog
De zichtbaarheid van het jack is natuurlijk een grote plus, maar dat is niet de enige eigenschap van het jack. Het is in beginsel een wind- en regenjack. Zoals je ook op de foto’s kan zien is het geen jack dat heel strak om je lichaam zit, maar iets ruim. Hoewel ik het zelf altijd prettig vind als wielerkleding wat strakker zit, heb ik de ruimere pasvorm van de Zap niet als vervelend ervaren. Het jack past heel goed en het materiaal is wat stug waardoor het voor mij gevoel minder snel gaat wapperen. Over het algemeen een lastig punt bij dergelijke jacks is de ventilatie, en dat is precies wat ik ook mis bij de Zap. Het gaat op zich lang goed, maar als je stevig aan de bak moet merk je dat het daarin tekort schiet, zoals zoveel regenjacks het geval is.

Het jack doet zijn werk meer dan goed en beschermt je perfect tegen de wind en regen. De gesealde rits en naden voorkomen dat het water kan binnendringen. Het sluit prettig om je nek met een lekker hoge en comfortabele kraag door het laagje fleece. Op je rug heb je nog een zakje waar je makkelijk bij kan dat sluit met klittenband. Ook fijn is de lange rug van het jack waardoor deze ook nog een deel van je achterwerk beschermd tegen opspattend water. De mouwen zijn ook lang genoeg, alleen sluiten de manchetten niet heel strak aan om je pols.

Regenjas: Sugoi Zap Bike Jacket
Kleur: Zwart of Geel of Rood
Gewicht: 380 gram (maat L)
Prijs: EUR 129,90

Plus
+ Extreem goed reflecterend
+ Goede pasvorm, lange mouwen en lange rug
+ Breed inzetbaar; niet alleen als bescherming tegen de elementen, maar ook voor zichtbaarheid

Min
– Manchet van de mouw is niet te verstellen
– Geen ventilatiegaten

Conclusie
Niet zomaar een jack dus, de Zap van Sugoi. Naast de uitstekende capaciteiten om je beschermen tegen de regen en de wind ben je ook nog eens erg goed zichtbaar. Daardoor is het jack dus ook meteen breder toepasbaar, want als je ’s morgens of ’s avonds op de fiets zit als het droog is, wil je nog steeds goed zichtbaar zijn voor automobilisten. Doordat het wat ruimer zit kan je het jack ook makkelijker over winter- of gewone kleding aan. Daarmee is het dus ook zeer geschikt voor de serieuzere woon-werk fietsers. Dat de manchet van de mouw niet te verstellen is jammer, maar overkomelijk. Het gebrek aan ventilatiegaten is het grootste gemis wanneer je de jas gebruikt tijdens ritjes waarbij je volle bak fietst. Feit is wel dat er weinig of geen jacks zijn die beter zichtbaar zijn in het donker dan de Zap van Sugoi!
Via Sugoi’s store locator vind je de dichtstbijzijnde winkel

Sugoi Zap Bike jacket  |  Racefietsblog.nlSugoi Zap Bike jacket  |  Racefietsblog.nl Sugoi Zap Bike jacket  |  Racefietsblog.nl Sugoi Zap Bike jacket  |  Racefietsblog.nl Sugoi Zap Bike jacket  |  Racefietsblog.nl

Sugoi Zap Bike Jacket | Racefietsblog.nl

Gerelateerd