“22 graden? Zonnetje? Meh, ik ga binnen wel een rondje Zwift doen.” Dat zal als het goed is niet snel gebeuren, maar feit is wel dat Zwift een geheel nieuwe dimensie brengt aan het indoor fietsen. Het is opeens leuk! Zwift is geen trainer, maar software die je kan gebruiken met een stationaire trainer. De tijden van voor je uit staren en na een kwartier al moeten bedenken hoe je die minimale drie kwartier, de je jezelf ten doel hebt gesteld, gaat halen, lijken voorbij te zijn. Je hoeft nu niet meer van alles erbij te verzinnen, zoals tv-series, maar het fietsen zélf is leuker geworden. Of dat nou echt nodig is, ligt ook aan de fietser zelf. Waar ik met veel moeite 45 minuten op zo’n stationaire trainer kan blijven zitten, zijn er ook mensen die een gehele (!) Marmotte indoor fietsen (á ruim 170km).

De kracht van Zwift uit zich op meerdere vlakken. Het is meer dan je trainer met je fiets erin neerzetten en uren maken. Het visualiseert je bewegingen op de fiets in combinatie met een spelelement. En natuurlijk ben je connected.

Slim fietsen, met beeld
Niet nieuw, fietsen met beeld. De bekende merken in indoortrainerland hebben al jaren routes gefilmd zodat je ze thuis kan fietsen. Minder saai en leuk, zeker als je die al eens gereden hebt, of gaat rijden. Zwift is anders. Hun software lijkt meer op een computerspel. Alles is digitaal, geen video-opnames dus. En net zoals bij een computerspel kan je jezelf vanuit de eerste persoon zien en ga je fietsen. Sturen gaat niet, je benen doen het werk. Via ANT+ sensoren wordt alles aan de PC of Mac (via een dongle) doorgegeven. Die communicatie gaat twee kanten op. Dus enerzijds krijgt de computer door wat jij doet, maar de computer kan ook data naar de trainer sturen. Daarmee kan de weerstand die de trainer moet geven, aangepast worden aan het parcours dat je met Zwift fietst. Maar misschien heb je hem al door, dat kan natuurlijk niet met iedere trainer. Die trainer moet wel ‘smart’ (of slim) zijn. Zoals de Wahoo Fitness Kickr waarmee wij Zwift getest hebben. Dan wordt de weerstand dus aangepast aan het parcours. Daarmee kan de trainer automatisch ook je vermogen meten, alsook je snelheid en cadans. Et voila, je hebt alles in huis om ook echt te voelen dat je een digitale berg op aan het fietsen bent. Dat is echt een wereld van verschil als je een huis, tuin en keuken trainer gewend bent. Dat is dus al leuk op zichzelf, maar Zwift biedt nog meer!

Sociaal spel
Zwift is dus feitelijk software. Het draait op een PC of Mac, maar ook voor de iPad is het mogelijk. Je voelt hem misschien al aankomen, de stap naar online is dan nog maar heel klein. Denk Strava met een spelelement. Je kan namelijk met vrienden rijden, maar ook gewoon je rondjes doen. Dan rij je over een vast parcours dat andere gebruikers ook kunnen rijden. Die haal je dan in, of je wordt door ze ingehaald. En terwijl het geen wedstrijd is ga je toch stiekem nét even wat harder trappen als er iemand op je hielen zit. Of je probeert nog even in iemands wiel te blijven. Wanneer je 15 seconden of langer in iemands wiel zit, kan je een ‘drafting’ achievement behalen. Zo zijn er nog wel meer dingen die wat extra’s bieden aan de beleving.

In de beta versie rij je rondjes over Zwift Island. Lekker glooiend, maar ook met vlakke stukken. Segmenten zijn er ook, maar niet zo nadrukkelijk als bij Strava. Het zijn bijvoorbeeld de klimmetjes die dan gemeten worden, en waarmee je meteen ziet hoe je het ten opzichte van de rest doet (leuk en confronterend tegelijk). Ook krijg je een soort van extra’s toegewezen die je voor een aantal seconden voordeel kunnen bieden t.o.v. de rest. Denk dan aan 15 seconden wat lichter, en dus makkelijker naar boven, of dat er niemand voordeel heeft van jouw slipstream. Je kan die extra’s inzetten wanneer je zelf wil, en je kan ze verdienen door goede prestaties. Die prestaties leveren ook weer andere extra’s op. Wanneer je bijvoorbeeld 100km hebt gefietst mag je een eigen jersey uitkiezen of een andere fiets of andere wielen. Kleine dingen natuurlijk, maar daardoor trap je misschien wel nog even 10 minuten door.

Conclusie
Indoorfietsen heb ik nog nooit zo leuk gevonden. Ondanks dat dit nog maar de beta versie is weet je dat dit veel meer in zicht heeft. Nu is het alleen nog maar rondjes rijden en kan je niet kiezen hoe het parcours eruit ziet. Zodra dit wel kan, en dat is ook de bedoeling, zat het ook geschikt zijn om bijvoorbeeld gericht te kunnen trainen. Dat je in het beeld ziet wanneer een interval is en hoe je het doet, ook ten opzichte van eerdere resultaten. Of dat je afspreekt om op die koude en regenachtige zondagmiddag met vrienden af te spreken om een mooie bergachtig parcours te gaan fietsen, samen. Je kan nu al live berichten sturen naar de groep, maar wellicht kan dat straks ook met live audio.

Al deze prachtige features komen met een prijs, want een slimme indoor trainer met vermogensmeting kost je al snel ruim 1.000 euro. Goed om te weten is dat Zwift bezig is om ook met niet-slimme trainers te kunnen werken. Hoe dat precies gaat werken weet ik niet, maar dat maakt het meteen een stuk betaalbaarder. De beleving met een slimme trainer is in ieder geval prachtig. Je kan echt lekker kapot gaan op de klimmetjes en dan vervolgens hard naar beneden knallen. Het is nog niet gelukt om echt in een grotere groep of peloton te fietsen, maar dan zou je ook het voordeel moeten kunnen voelen. Leuk toch? Als dat alles je een vieze, koude en natte winter door kan helpen waardoor je fluitend het voorjaar in gaat, is het die investering misschien wel waard.

Momenteel is Zwift alleen nog in Beta-uitvoering beschikbaar, en gaat het alleen op uitnodiging. Het is dus nog in ontwikkeling dus het is nog beperkt in routes en dergelijke. Ook viel de communicatie tussen trainer en computer af en toe even weg. Vervelend als je net lekker bezig bent, want dan denkt de software dat stil staat. Nog niet perfect, maar het is dus ook nog een Beta-release.  Je kan je inschrijven, maar of je dan ook op korte termijn de software kan gebruiken is onduidelijk. Mocht je aan een login kunnen komen, probeer het dan zeker eens!

Zwift website

Zwift.02Zwift.03Zwift.04