Laurent Fignon is de laatste fietser die ik me levendig kan herinneren met een bril. Le professeur kokketeerde met zijn ‘gestudeerde’ uiterlijk dat leunde op dat ziekenfondsbrilletje. Natuurlijk is Fignon niet de enige rijder die zonder bril niet echt veilig de straat op kan, er zijn er nogal wat meer… zoals ik.

Denk aan ons
Fietsen in de regen is dan ook niet mijn favoriete bezigheid, maar ook de zon vormt een uitdaging, aangezien mijn klassieke Ray Ban op sterkte ook zo zijn nadelen heeft op de fiets. Zoals ‘ie op mijn neus zit en de beperkte windbescherming maken het niet echt tot een lolletje op de zonnige dagen. En je wil er natuurlijk ook een beetje knap uitzien op de fiets, en zo’n Gerrie Kneteman voorzet-opklapoplossing is ook niet alles. Gelukkig zijn er een aantal (zonne)brilmerken die ook aan ons, de Fignons denken.

Multifunctie
Zo heeft Adidas de Tycane Pro. Niet specifiek een fietsbril (zoals bijvoorbeeld Oakley die maakt), maar een multi-inzetbare sportbril mét de mogelijkheid om er glazen op sterkte in te gebruiken door middel van een klein clip-in brilletje. Adidas zelf zet de Tycane in de markt als watersportbril, gezien de zonnebrilglazen zogenaamd hydrophobic (lees vuil- en waterafstotend) zijn. Zelf ben ik al bekend met het clip-in systeem, maar voor de eerste-keer gebruikers voelt het soms wat eng om best wel wat kracht op het montuur te zetten om je clip-in aan te brengen, maar geloof me, hij blijft heel. Daarnaast kent dit specifieke model een aantal fijne extra features. Zo zijn de pootjes in 3 standen in te stellen zodat je de hoek van de bril op je neus kunt instellen, fijn als je bijvoorbeeld zoals op de fiets niet rechtop staat of op een terras zit, maar vooruit gebogen zit. Ook zijn de pootjes flexibel en kunnen ze losklikken van het montuur (in plaats van breken bij een crash bijvoorbeeld). Daarnaast kun je de Evil Eye Pro voorzien van een zweetopvangrand rondom die je vastklikt op het montuur. Tot slot zijn de zonnebrilglazen ook nog te vervangen zonder gereedschap. Je kan dus nogal wat kanten op met één bril.

Kijken, kijken
Goed zicht op de fiets is nogal van belang, hoezeer dat merk je pas als je het niet goed hebt. In die donkere Italiaanse tunnel, of in die Hollandse hoosbui bijvoorbeeld. Voor fietsers geen pretje. Door de combinatie van de clip-in, instelbare positie, de pasvorm van het montuur en de perfecte glazen heb je met de Tycane bijna altijd perfect zicht. Alleen in de schemer is ‘ie echt te donker. Doordat de clip-in dicht (maar niet té) op je ogen zit heb je niet het gevoel dat je tegen een rand aankijkt, het voelt alsof je gewoon een zonnebril op sterkte ophebt. Dankzij het royale formaat van de bril (ik test een maatje Large, er is ook een Small verkrijgbaar zodat ‘ie bij de grootte van zo’n beetje elk hoofd past), houdt hij niet alleen de zon, maar ook de wind goed uit je ogen. Wanneer je rondrijdt met de Tycane merk je er zoals bij andere goede fietskleding en accessoires bijna niets van. Hij zit niet in de weg, blijft goed op zijn plek (op uitgekiende plekken zitten er stukjes anti-slip materiaal) en stoort je niet. Hij helpt je beter te zien en daardoor ook veiliger fietsen.

Details
Adidas Tycane Pro
Gemeten gewicht: 30 gram (maat L)
Adviesprijs: EUR 150

Plus
+ Geschikt voor brildragers
+ Draagcomfort
+ Lichte en degelijke constructie
+ Multi-inzetbaar

Min
– Prijs (inclusief clip in en glazen).

Conclusie
Toegegeven er zijn goedkopere oplossingen om als brildrager op een zonnige dag te kunnen fietsen zonder uren met je ogen te knijpen. Maar zoals gezegd waar de Tycane Pro uitblinkt is comfort. De lenzen, het draaggemak en het feit dat je bijna niet doorhebt dat je ‘m op hebt maakt het tot één van mijn favoriete zonnebrillen. Hij matcht misschien niet zo goed met een meer klassiekere fiets/outfit combinatie, maar daar heb ik die Ray Ban dan altijd nog voor. Op bijna alle andere ritjes gaat deze bril tegenwoordig mee. Enige minpunt is misschien de prijs. De bril los is nog best betaalbaar met een prijs van rond de €150,- maar dat is exclusief clip-in en glazen op sterkte. Afhankelijk van waar je die laat maken komt er nog zo’n €100,- bij. Maar dan heb je ook een multifunctionele topzonnebril die perfect zit en er ook nog eens lekker ‘pro’ uitziet… dus in mijn beleving oog ik ook nog sneller.

Adidas-Tycane-Pro-02 Adidas-Tycane-Pro-03 Adidas-Tycane-Pro-04