Het crossen is afgelopen voor dit jaar. Jammer, maar het leven gaat verder, op een andere fiets. Ik heb met een aantal specifieke crossproducten van Castelli gereden. Het tweede item uit deze cross collectie dat ik heb getest, is het Prerace jacket.

Een jas dat naar mijn idee wat weg heeft van een ski-jack. Grijs gekleurd met een gladde stof zoals je dat ook ziet bij de donzige ski-jacks. De onderarmen en schouderpanelen zijn zwart. De boord en rug zijn van dezelfde stof en kleur als de voorkant en de onderrug is wederom zwart en voorzien van drie klassieke zakken. De zijpanelen zijn eveneens zwart en aan de linkerkant is hier heel onopvallend een zak met rits in verwerkt. Alle zwarte panelen zijn van Castelli’s eigen nano-flex stof. Deze stof is waterafstotend en ademend. De grijze panelen zijn van het extra warme PrimaLoft materiaal, zoals Castelli het noemt. Het oogt wat sober door de kleurstelling, maar het gaat in eerste instantie om de functionaliteit en in dat geval is donkere kleding voor in de cross wel aan te raden.

Lekker warm beginnen
Het Prerace Jacket is zoals de naam al aangeeft een jacket dat je aan kan trekken op het moment dat je naar de start van de cross rolt. Na de parcours verkenning en het grootste deel van de warming up kleed ik me altijd zo’n drie kwartier voor de koers om. Het wedstrijdpak met rugnummers gaat aan en daaroverheen een ritsbroek en in dit geval het Castelli Prerace jacket. De pasvorm is zoals ik van Castelli gewend bent wat klein, maar het zit erg goed. De jas die we testen is maat L, terwijl ik normaal gezien S/M draag. De hoge kraag is lekker warm en de miezerregen druppelt mooi van de zwarte panelen af. In de tussentijd (tot zo’n tien minuten voor de start) rijdt ik nog een aantal sprints of een blok op vermogen. Dit hangt af van de koers en in dit geval wordt het een wat langer vermogensblok i.v.m. een zware drek-ronde. De buitentemperatuur is rond de acht graden en koud heb ik het niet met deze jas. Echter wanneer ik nog geen minuut bezig ben aan het laatste deel van de warming up ben ik al behoorlijk aan het zweten. Het wordt enorm warm onder de jas en al snel gaat de rits open en heb ik de handschoenen uitgedaan om wat af te koelen. Eenmaal bij de start merk ik dat mijn bovenlichaam snel afkoelt doordat de kleding die ik aan heb al bezweet is. Ideaal is het niet, maar wellicht dat de buitentemperatuur wat te warm was voor deze jas. Na de koers trek ik ook altijd snel weer de jas en broek aan om niet snel af te koelen. Ook nu, en de jas is wederom warm, echter met dat verschil dat ik nu geen inspanning meer hoef te leveren.

De week na het NK is er cross met temperaturen rond het vriespunt en een gevoelstemperatuur ruim daaronder. Hetzelfde ritueel als altijd, echter wordt er nu in het laatste half uur een paar keer kort gesprint en een kort stukje hardgelopen i.v.m. koude tenen. Ondanks deze andere vorm van inspanning merk ik dat de jas weer behoorlijk warm wordt. Minder warm dan de vorige keer, maar prettig is het niet. Na afloop, als er geen inspanning meer geleverd wordt is de jas wederom wel erg prettig!

Nu lijkt het erop dat de jas zijn doel voorbij gaat en veel te warm is. Dat is echter niet helemaal juist. Castelli heeft de jas voor de profs ontwikkeld met als doel warm te blijven tot vlak voor aanvang van de race. Dus niet zozeer om er ook een warming-up in te gaan doen en wel om de redenen die ik dus aan den (verhitte) lijve ondervonden heb. Je gebruikt dus de jas dus eigenlijk net vóór aanvang van de warming-up en net vóór aanvang van de start zodat je bovenlichaam op temperatuur blijft als het koud is buiten.

Details
Castelli Prerace Jacket
Adviesprijs EUR 200
Verkrijgbaar in maten XS tot 3XL, getest in L
Meer info op castelli-cycling.com

Plus
+ Warm
+ Waterafstotend
+ Hoge kraag
+ ‘verborgen’ zak met rits

Min
– Prijs
– Te warm voor warming-up

Conclusie
Het Prerace Jacket doet wat je er van mag verwachten. Het houdt je warm voor (en ook na) de koers. De hoge, gevoerde kraag is erg prettig. In natte omstandigheden is het prettig dat de jas je niet alleen warm, maar ook droog houdt. De verborgen zak is in mijn geval ideaal voor de autosleutel. Meenemen in de koers is geen optie en bij een jacket zonder rits-zakken ben ik toch bang deze kwijt te raken. Mocht je een kwartier voor de start de camper binnenstappen waar je droge kleren al klaar liggen is het jack perfect. Deze vlieger gaat helaas voor het gros van de crossers niet op, mijzelf inclusief. De laatste warming-up doe ik met de wedstrijdkleding al aan en in dat geval is een niet voldoende ademende jas alles behalve ideaal. Ik kan ook een kwartier voor de start nog snel de jas wisselen bij de auto, echter betekend dit dat er bij natte weersomstandigheden drie jassen nodig zijn voor een koers, dat is wat te veel van het goede. Bij de profs is dit allemaal een ander verhaal en komt de jas waarschijnlijk meer tot zijn recht. Los van het vies worden, vind ik 200 euro voor een jas waar je hooguit een kwartier gemak van hebt, best veel geld. Een (gesponsorde) prof zal hier wellicht minder snel een punt van maken. De kwaliteit is voor de 200 euro zeker wat je er van mag verwachten bij Castelli. Hoewel het jack wat te veel van het goede is voor amateurcrossers blijft het wel een mooi jack waar je ook nog wel andere doeleinden voor kan vinden.

 

Castelli-Prerace-Cyclocross-Jacket-2016-01 Castelli-Prerace-Cyclocross-Jacket-2016-03 Castelli-Prerace-Cyclocross-Jacket-2016-05 Castelli-Prerace-Cyclocross-Jacket-2016-07 Castelli-Prerace-Cyclocross-Jacket-2016-06

 

 

Gerelateerd