Bidonhouders zijn voornamelijk functioneel, want als je geen bidons zou gebruiken zou je er geen op je fiets zetten. Maar het grappige is dat áls je er toch een op je fiets moet zetten, de looks opeens heel belangrijk worden. Want het kan je racefiets maken of breken om het maar even sterk uit te drukken.

We kregen twee bidonhouders van Elite: de Rocko Carbon en de Cannibal XC. Beide in het matzwart met rood. Ze zijn qua vorm bijna hetzelfde, maar het materiaal verschilt. Eerst maar iets over de Rocko Carbon.

Elite Rocko Carbon
De naam van deze Rocko Carbon verraadt het materiaal. Hij is gemaakt van carbon en dat zie je terug in het gewicht: 27 gram op onze weegschaal. Dat is lekker licht. De houder is gemaakt uit één stuk en de ruimte voor de schroeven is verticaal wat ruimer zodat je hem iets kan schuiven op de fiets en hem zo op de perfecte plaats kan zetten. Door de vorm zitten ze elkaar niet zo gemakkelijk in de weg bij kleine frames of wanneer het frame slooping is. Het Elite logo in het rood is op twee plaatsen zichtbaar en rondom staat nog het model en het onopvallend Elite logo. Hij is er ook waarbij het rode Elite logo een andere kleur heeft waaronder het onopvallende zwart. De houder heeft strakke lijnen wanneer je van de zijkant kijkt en staat wat mij betreft stoer op je racefiets. Maar goed, smaken verschillen.

Dan weer terug naar het functionele. Blijft de bidon goed zitten en hoe gaat het inzetten en uithalen ervan. De bidon zit er goed strak in en blijft prima zitten wanneer je over hobbels of drempels rijdt. Ik heb er ook menig gravelritje mee gemaakt en ook daar gaven volle 750 ml bidons geen krimp. Ook bidons van verschillende merken blijven allemaal goed zitten ook al zitten er wel minimale verschillen in hoe strak. De bidon van Elite, hoe kan het ook anders, zit het meest perfect. Doordat de bidons er strak in zitten, moet je een klein beetje moeite doen wanneer je de bidon eruit haalt. Er weer terug instoppen van bovenaf of vanaf de zijkant gaat heel soepel.

Elite Rocko Carbon Bidonhouder
Gemeten gewicht: 27 gram
Adviesprijs: € 29,99
meer info bij Elite

Elite Cannibal XC
De Cannibal XC bidonhouder is niet gemaakt van carbon maar van een met glasvezel versterkt kunststof. Daardoor is het gewicht van de houder met 36 gram iets hoger dan de Rocko Carbon. Ook deze matzwarte houder is lekker anoniem. Als je goed kijkt zie je in het zwart het Elite logo en de type aanduiding, maar daar moet je wel je best voor doen. Zelf hou ik hier het meest van, zo anoniem mogelijk voor een bidonhouder. Je kan overigens wel kiezen uit allerlei verschillende kleuren voor de liefhebber. De looks zijn op een rubbertje aan de voorkant na exact gelijk met de Rocko.

En dan komen we ook bij deze bidon aan bij het functionele. Ondanks dat het rubbertje voor iets meer flexibiliteit zorgt aan de voorkant van de houder, blijft ook hier de bidon erg goed zitten. En ja, ook hier gaat het uithalen van de bidon een beetje stroef. Door het rubbertje net nog even stroever. Niet vervelend, maar de eerste keer als je het niet verwacht merk je het. Het erin stoppen gaat soepeler. Van zowel de boven- als de zijkant en ook hier met bidons van allerlei verschillende merken.

Elite Cannibal XC Bidonhouder
Gemeten gewicht: 36 gram
Adviesprijs: € 14,99
meer info bij Elite

Conclusie
Deze beide houders doen wat ze moeten doen. Bidons houden! Twee verschillende materialen maar toch voelen ze in het gebruik nagenoeg hetzelfde. Het eruit halen van de bidons gaat bij beide ietwat moeilijker dan je misschien gewend bent, maar het voordeel hiervan is dat de bidons wel erg goed zitten tijdens het fietsen. Ze bleven prima zitten tijdens allerlei ruw genomen drempels en hobbels. De looks zijn clean en strak en in beide versies kan je kiezen voor een anonieme versie, waar ik het meest van hou. Maar wil je iets meer kleur dan kan dat ook. Ze lijken erg op elkaar maar de Rocko Carbon is lichter, net iets cleaner door het ontbreken van het rubbertje, maar de Cannibal XC is goedkoper. Lastig kiezen dus.