Voor dit seizoen heeft POC een serie nieuwe lenzen met de naam Clarity. Dat verraadt al een beetje waar deze lenzen goed in zijn: in helderheid. Je zou misschien denken dat een lens toch gewoon glas is dat licht doorlaat. Nou, er zit heel veel verschil in lenzen. Denk dan maar eens aan die bril die je op vakantie op straat hebt gekocht voor een paar euro. Het zicht bij zo’n lens is vaak dof en zeker niet helder. Helemaal wanneer je daarna een duurdere bril op doet ter vergelijk merk je het verschil. Deze lens is totaal het tegenovergestelde van die doffe lens. Deze Clarity lenzen komen uit de Carl Zeiss fabriek en zijn in samenwerking met POC ontwikkeld.

Het spectrum van wat je ziet is zo optimaal mogelijk gemaakt zodat het genoeg licht doorlaat maar ook optimaal contrast weergeeft. Omdat niet iedere discipline hetzelfde moet ‘zien’, hebben ze de lens ontwikkeld in drie verschillende categorieën: Road, Mountainbike en Commuter.

Voor onze lens, de Road versie, is de lens zo ontwikkeld dat je zo goed mogelijk wegoppervlaktes kan zien en daarbij is ook het contrast zo aangepast dat je oneffenheden makkelijker en eerder kan zien. POC heeft veiligheid nog steeds hoog in het vaandel. Ook worden de kleuren iets versterkt en zoals ik het noem, is het een vrolijke bril. Zo noem ik een bril namelijk waardoor de wereld zonniger en dus in mijn ogen vrolijker wordt. Dit is zo’n lens.

Lekker allround
Los van het vrolijke merk je dat deze lens redelijk licht is als het om de lichtdoorlating gaat. Dat maakt het voor het wisselvallige weer zoals we dat hier kennen een erg allround lens is. Bij bewolkte dagen is het een erg fijne lens omdat je toch genoeg ziet. En wanneer het zonnig wordt dan doet de lens ook goed zijn best zodat je niet bij elk weersverandering van bril moet wisselen. Alleen voor het echt felle zomerweer is de lens net iets te licht. Voor alle andere weertypen is dit een fijne lens moet ik zeggen. Je merkt duidelijk dat het contrast verhoogd wordt. Als of je met Photoshop even je contrast met zo’n 20% verhoogd, zo ziet het eruit wanneer je de bril opzet. En het klopt inderdaad dat wanneer je naar het wegdek kijkt je net even beter de oneffenheden in ziet. Als je de bril een tijdje op hebt, wen je daaraan. Als je dan je bril even afzet merk je duidelijk het verschil. Erg fijn die lens.

Het frame van de bril is de POC Do Blade die ik al eerder getest heb. Hieraan is niets veranderd. De bril zit erg fijn op je hoofd en het volledige frame rondom vind ik zelf altijd een mooi gezicht. Ook als je de bril eens op doet zonder dat je gaat fietsen ziet het er mooier uit dan een half frame vind ik. Omdat het frame nog hetzelfde is, is het probleem dat de bril niet in de POC Octal helm blijft zitten ook niet opgelost. De kleur van het frame is transparant blauw en ziet er daardoor fris uit. De lens is bruin met een Light Silver Mirror zoals dat zo mooi heet. Daardoor kan je van buitenaf net je ogen zien maar zie je ook een mooie lichte spiegelglans.

Details
POC Do Blade met Bruine Clarity lens met een Light Silver Mirror laagje
Adviesprijs € 230,-
Gemeten gewicht: 33 gram (montuur + lens)
Meer info via Pocsports

Conclusie
De Do Blade blijft een fijne bril met een opvallende uitstraling. Al zie je ze nu veel meer in het wild dan tijdens de eerste review van de Do Blade. De nieuwe Clarity lens is echt weer een stapje beter dan de niet Clarity lens, al was die lens ook al fijn. Net even meer contrast wat zeker helpt bij je zicht. Onze lens is lekker allround, alleen bij een echt felle zomerzon zou ik een iets donkerdere lens kiezen. Maar bij het weer waar wij voornamelijk mee te maken hebben, voldoet de lens helemaal prima. Juist ook bij donker regenachtig weer. Een echte bril voor de Lage Landen zeg maar.