POC is een merk dat je niet ontgaan kan zijn als je een beetje het WorldTour programma volgt. Hun producten vallen op. Dat geldt ook voor hun Do Blade Raceday zonnebril.

Je vindt het mooi of je vindt het niets. POC maakt producten met een uitgesproken ontwerp, dan krijg je dat. Een ander punt is dat het je ook nog moet staan. Nu is dat nogal subjectief, maar de ene renner binnen het Cannondale Drapac team, dat door POC gesponsord wordt, komt er beter mee voor de dag dan de andere. De meningen onder renners die we spreken zijn ook verdeeld. Dat is niet erg overigens, het is duidelijk dat POC een eigen identiteit heeft.

POC genoot in eerste instantie naamsbekendheid bij de wintersport. Daar gaat het voor POC vooral om helmen, handschoenen, brillen en bescherming. De collectie voor het fietsen is met de kleding erbij eigenlijk veel uitgebreider. Beide collecties zijn overigens even onderscheidend. De Do Blade zonnebril, die specifiek voor het fietsen is gemaakt is dat ook. Hij is groot, mogen we wel zeggen. Het montuur omsluit je ogen en omvat je hele gezichtsveld. De lens bestaat uit één stuk en loopt door over je neus met in het midden het POC logo in witte letters. De lens heeft aan de bovenkant bij de ogen een ventilatiegat om het beslaan aan de binnenkant tegen te gaan. Datzelfde logo staat ook vrij groot maar niet storend op beide poten. Aan het einde van de poten, aan de binnenkant, zitten witte rubber strips die de bril op zijn plek houden. Het neusstuk is van hetzelfde materiaal en is makkelijk aan te passen aan de breedte van je neus. Er wordt overigens maar één lens meegeleverd met de bril, dat is jammer vind ik. Mede gezien de prijs van de bril. Dit is bij het broertje van de Do Blade, de Do Half Blade, bij een aantal uitvoeringen overigens wel zo.

Ook ik was benieuwd of de POC bril een beetje zou passen en in de smaak zou vallen. Ikzelf ben die mening wel toebedeeld, wat anderen vinden laat ik het midden, dat mogen ze zelf weten. Ik heb er in ieder geval veel en prettig mee gefietst. Je vergeet dat je hem op hebt, en dat is een goed teken. Hij is lekker licht en omdat hij helemaal om je ogen zit heb je overal goed zicht. De standaard lens is voor all-round gebruik. Als je dan relatief snel last hebt van fel zonlicht, zoals ik, is hij eigenlijk iets te licht. Het voordeel is dan natuurlijk dat je hem ook goed kan gebruiken als het minder zonnig is of als het gaat schemeren. Op een bewolkte en mistige winterse dag heb ik hem de hele dag gedragen. Ook al laat hij naar mijn smaak iets te veel zonlicht door, het blijft wel een heel prettige lens om te gebruiken. Simpel vanwege het beeld, er is geen vervorming of iets dergelijks. Hoewel het geen gepolariseerde lens is worden schitteringen op het wegdek goed opgevangen.

Opmerkelijk is nog dat de bril niet goed blijft zitten op POC’s eigen Octal helm. Ik heb er zelf in ieder geval goed gebruik van gemaakt mijn zonnebril in mijn helm te steken als ik hem niet op mijn neus heb. De helm heeft er een speciale plek voor, maar de bril kan er makkelijk vanaf vallen. Andere brillen blijven wel goed zitten en de Do Blade blijft op zijn beurt ook goed zitten bij andere helmen. Maar alleen niet bij de Octal dus helaas.

Details
POC Do Blade Raceday zonnebril met Violet 28.4% lens
Adviesprijs € 230,-
Inclusief beschermhoes en tasje
Gemeten gewicht: 34 gram (montuur + lens)
pocsports.com

Plus
+ Hoog draagcomfort
+ Fijne lens van Carl Zeiss

Min
– Slechts één lens meegeleverd
– Blijft niet goed zitten in POC Octal helm

Conclusie
Ja, POC producten hebben een uitgesproken ontwerp en nee, het staat niet iedereen even goed. Feit is wel dat de Do Blade zonnebril erg prettig op mijn hoofd zit en de lens een zuiver beeld geeft. Toch wel de twee belangrijkste eigenschappen van een zonnebril tijdens het fietsen. Het beeld door de lens is fijn met duidelijke contrasten, maar wat te licht voor als het echt zonnig is, naar mijn smaak. Mede daarom is het jammer dat er maar één lens meegeleverd wordt met de bril. Wil je er nog een lens bij dan ga je al snel over de € 300,- heen. Veel geld, dat mag duidelijk zijn. Het voordeel van een lichte lens is dat je er langer mee kan doorrijden als het gaat schemeren. Een andere punt van kritiek is dat de bril niet lekker blijft zitten in POC’s eigen Octal helm terwijl dat wel de bedoeling is. Niet direct een reden om de bril of helm niet te kopen, maar het is wel opvallend. Dat allemaal gezegd hebbende, het Do Blade montuur met de Carl Zeiss lens is een zeer goede combinatie. Denk wel goed na wat voor soort lens je het meeste gebruikt, dan kan je de aankoop van een extra lens eventueel achterwege laten.