Als er vandaag de dag een helm is die vaak onderwerp van gesprek is, dan is het wel de POC Octal. ‘Hate it or love it’ is een treffende uitspraak wat de helm betreft. Eind 2014 verscheen er op het blog een test over de POC Octal. Los van de prijs was/is er niets dan lof voor de helm. Niet veel later presenteert POC (en niet alleen POC) de helm met de zogeheten MIPS technologie. Multi-directional Impact System; de uitleg daarvan vind je hier.

Qua helm is er in eerste instantie niets veranderd. De Octal blijft de Octal met de vele ventilatie gaten, opvallende looks en het lage gewicht. Echter is de prijs wel fors gestegen. In tegenstelling tot de reguliere POC Octal, welke verkrijgbaar is voor €250,-, kost de POC Octal MIPS maar liefst €360,-. Een prijsverschil van €110,-. Een verklaarbaar prijsverschil gezien de toevoeging van de MIPS technologie. Een technologie waar negentien jaar research naar is gedaan. En wat is €110,- als het daadwerkelijk hersenletsel kan voorkomen?

Maar nu de hamvraag; zit er in de praktijk ook verschil tussen beide helmen?

To MIPS or not to MIPS…
Het verschil op papier moge duidelijk zijn, maar in de praktijk zit er ook wel degelijk verschil tussen deze helmen. Qua design van de helm veranderd er niets alleen kan je aan de buitenkant wel zien dat er aan de binnenkant ‘iets geels’ zit. Wanneer je de helm omdraait zie je direct het gele kunststof dat aan de binnenkant is toegevoegd. Door de opvallende kleur in combinatie met de vele openingen van de helm is dit ook aan de buitenkant zichtbaar. Het kunststof lijkt een soort keppeltje dat aan de binnenkant van de helm is geplaatst. Dit ‘kunststof keppeltje’ is op vier plaatsen verbonden met de schaal van de helm middels elastiekjes. Wanneer je het vastpakt merk je ook dat het beweegt; het staat los van de schaal. Dit is dus het principe van de MIPS technologie. De schaal die de klap opvangt terwijl het hoofd niet direct contact heeft met de schaal. Wanneer de schaal van de helm door impact roteert, roteert je hoofd niet mee.

Tot zover de theorie, het wordt tijd om de weg op te gaan. Bij het opzetten van de helm voel je direct het verschil. Nog niet eerder heb ik een helm op m’n hoofd gehad die zo goed aansluit. Nee, ook de reguliere Octal sluit niet zo mooi aan in vergelijking met de Octal MIPS. Het MIPS systeem valt als een muts over je hoofd en wanneer je middels de draaiknop de helm passend maakt voelt het ‘als gegoten’. Doordat de helm zo goed aansluit verhoogd dit ook het draagcomfort. Waar de reguliere Octal al een erg hoog draagcomfort heeft, is dit bij de Octal MIPS nog een stuk verbeterd. Sterker nog; wanneer ik de reguliere Octal weer opzet voelt dit als een stapje terug.

Echter ben ik wel iemand die de looks nog een puntje vindt. Wanneer ik er naar kijk krijg ik het Calimero gevoel, maar wanneer ik dan de helm opzet zorgt het draagcomfort ervoor dat ik dit vergeet. Aangezien ik mezelf toch niet aankijk als ik fiets, is dat dus geen argument om de helm niet te dragen.
Er wel een ander minpuntje dat ik, met name in de huidige weersomstandigheden, ervaar. Het gele kunststof van het MIPS systeem heeft, net als de Octal zelf, veel ruimte voor ventilatie. Dat betekend dat er veel wind, maar ook ongedierte, doorwaait. En juist de kleine vliegjes die momenteel veel in de lucht hangen blijven bij mij steken tussen het gele kunststof en m’n hoofdhuid. Nu heb ik weinig haar op m’n hoofd (lees: 3mm), maar ik heb al een aantal keer bij een stoplicht (of ander verkeers-gerelateerd oponthoud) vliegjes uit hun benarde situatie geholpen. De benarde positie waar de vliegjes zich in bevinden zorgt bij mij voor gekriebel en irritatie. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ook bij de reguliere Octal, maar ook bij andere helmen, deze vliegjes in mindere mate de weg naar mijn ‘kapsel’ weten te vinden.

poc-mips2

Conclusie
De toeving van het MIPS systeem in de POC Octal is niet alleen een fikse verhoging van de prijs, maar ook een flinke verbetering van het draagcomfort. De combinatie van het lichte gewicht en de perfecte pasvorm, mede dankzij het MIPS systeem, zorgt ervoor dat je bijna vergeet dat je een helm draagt. Of de helm mooi is of niet blijft subjectief, maar het draagcomfort maakt dat ik deze helm eigenlijk standaard op zet. Het is tot op heden de meest prettige helm die mijn hoofd heeft mogen dragen. De prijs is op z’n zachts gezegd fors te noemen, maar je kan je ook afvragen of je moet bezuinigen op veiligheid. Daarbij kan je wel de kanttekening maken dat de POC Octal MIPS de duurste ‘MIPS-helm’ is in zijn soort. Het blijven hangen van de vliegjes is ook bij andere helmen aan de orde, echter ‘waaien’ ze daar in mijn geval wat makkelijker doorheen.

poc-mips-verschil

 

via POC

Gerelateerd

Tags: