Het Duitse Rose verkoopt helmen van veel verschillende merken, maar heeft ook helmen met eigen branding. Wij gingen met de Rose C-Shot op pad om te zien wat ze in huis hebben.

Rose maakt veel producten zelf, maar voor deze helm hebben ze gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van helmfabrikant Cratoni. Klinkt heel Italiaans, maar is toch echt 100% Duits. Ze maken overigens geen geheim van de samenwerking met Cratoni, het staat op de doos (“Powered by Cratoni”) en iets kleiner aan de binnenkant van de helm zelf. De helm heeft een klassieke vorm met moderne matte kleuren (zwart en lime). Verder weinig branding, het Rose-logo staat er welgeteld maar één keer op. Achterop nog hun slogan “cycle your way”, maar dat is het dan ook wel. Ze hebben het ontwerp en de branding minimaal gehouden dus, en dat kunnen wij wel waarderen.

Het retentiesysteem (binnenwerk) loopt langs de achterkant van je hoofd en kan je met een draaiknop losser of vaster draaien. Je kan het nog iets in hoogte aanpassen. Twee bandjes lopen langs je oren en zet je onder je kin vast met het Fidlock systeem. Dat werkt net iets anders dan je waarschijnlijk gewend bent, maar daarover later meer. Aan de binnenkant van de helm zit binnenvoering. Die is zacht en uitneembaar, bijvoorbeeld om te wassen.

Net zoals bij elke helm moet je ervoor zorgen dat je de juiste maat hebt. Dat kan je eenvoudig bepalen door je hoofdomtrek te meten. Mijn omtrek is 60cm (ja, ik heb een groot hoofd) en dan kies je voor de grootste maat, zijnde 59-62cm. En die past inderdaad perfect. Het retentiesysteem kan je naar wens aanpassen. Ik vind het zelf fijn als de helm goed aansluit bij mijn achterhoofd. Je weet vaak al of de helm goed is als hij zonder de bandjes vast te maken ook goed blijft zitten op je hoofd. Het vastdraaien gaat makkelijk, maar er is net te weinig ruimte om het ook met winterhandschoenen met lange vingers goed te kunnen doen. Niet direct een reden om de helm niet te kopen, maar even afstellen voordat je de winterhandschoenen aan doet.

Die bandjes maak je dus vast met het Fidlock systeem. Dat werkt iets anders, maar als je het eenmaal gewend bent werkt het best fijn. Het werkt met magneetjes die de twee uiteinden in elkaar laten grijpen en verrassend stevig vast blijven zitten terwijl je ze wel weer heel makkelijk los kan maken. Voor het losmaken schuif je ze tussen je duim en wijsvinger simpel van elkaar af. Zoals gezegd even wennen, maar dan werkt het prettig. Ze hebben er alleen wel voor gekozen om rondom de sluiting ook nog padding te gebruiken. Lekker zacht misschien, en als je de helm op hebt is het ok, maar met het vast- en losmaken zit het eigenlijk alleen maar in de weg. Ik heb de helm ook een paar keer zonder dat stukje padding gebruikt (je kan het makkelijk eraf halen) en het zit dan niet minder comfortabel. Een duidelijk geval van less is more dus, gewoon weglaten. Wat ventilatie betreft blijft er maar weinig te wensen over met 22 gaten. Perfect voor de zomer, maar in de winter moet je er misschien wel een koerspetje onder doen of een muts.

Details
Rose C-Shot
Getest in maat L
Verkrijgbaar in zwart met lime en rood met wit.
Gemeten gewicht: 265 gram (15 gram minder dan de opgegeven 280 gram)
Adviesprijs: EUR 81,29
Te koop online bij Rose

Plus
+ Goede prijs/kwaliteit verhouding
+ Moderne kleuren en minimaal design

Min
– Padding bij sluiting had beter weggelaten kunnen worden

Conclusie
Bij elk product kan je een heel mooi marketing verhaal bedenken, maar het is soms ook goed om gewoon duidelijk te zijn. De Rose C-Shot is een goede helm die comfortabel zit en er ook nog eens goed uitziet. Ja, het kan vast nog lichter, maar er hangt dan geen prijskaartje van minder dan 85 euro aan. De sluiting is misschien even wennen, maar werkt eigenlijk heel makkelijk. Ben je op zoek naar een helm die niet meer dan 100 euro mag kosten dan mag deze niet op je lijstje ontbreken.

Rose-C-Shot-helm-DSC00295 Rose-C-Shot-helm-DSC00288 Rose C-Shot helm DSC00298 Rose C-Shot helm DSC00299 Rose C-Shot helm DSC00305 Rose C-Shot helm DSC00350 Rose C-Shot helm DSC00351 Rose C-Shot helm DSC00345 Rose C-Shot helm DSC00349 1

Tags: