Speedplay Zero Pavé pedals | Racefietsblog.nl

De pedalen van Speedplay zijn net even anders dan alle andere racepedalen. De nieuwe Zero Pavé pedalen precies zo. Nieuw zijn ze niet echt meer, vorig jaar werden ze al getoond op de beurzen. Maar nu zijn ze dan ook echt verkrijgbaar!

In de eerste plaats vallen de oorspronkelijke Speedplay pedalen al op door hun vorm; rond. Het idee daarachter is dat het het scharnierpunt moet zijn zodat je voeten en benen zo natuurlijk als mogelijk de trapbeweging kunnen maken. Renners met knieklachten worden vaak ook aangeraden om deze pedalen eens te proberen. Een andere opvallende eigenschap is dat het instellen niet op de pedaal gebeurt, maar bij het schoenplaatje. Hier zitten twee stelschroefjes op waar je ‘draaispeling’ van de voet kan regelen. Kortgezegd hoe ver je hak naar binnen of naar buiten mag bewegen.

Het minimalistische ontwerp van Speedplay maakt ook dat de pedalen zeer licht zijn t.o.v. andere merken. De lichtste versie, de Zero Nanogram, weegt bijvoorbeld slecht 65 gram per pedaal! Dat is bijna helft vergeleken met de toppedalen van Shimano of Campagnolo. Hoewel de nieuwe Zero Pavé pedalen niet zó licht zijn kan je ze nog steeds alles behalve zwaar noemen. De zwaarste uitvoering, de stainless, is met 115 per pedaal nog steeds lichter dan de lichtste uitvoering van veel andere merken. De titanium uitvoering duikt onder de 100 met 94 gram per pedaal. De plaatjes zijn wel weer wat zwaarder met 82 gram voor de vier-gaats uitvoering en 130 gram voor de drie-gaats (set). Indien gewenst kan je de pedalen ook nog met een langere as uit laten rusten.

De Zero Pavé pedalen hebben de vorm van een kruis. Het lijkt alsof ze simpelweg die kwarten uit de Zero pedalen hebben gezaagd. Dit is om vuil en modder zo min mogelijk kant te geven vast te blijven zitten aan het pedaal. Ze zijn ook specifiek gemaakt voor de voorjaarsritten, en niet voor de cross of mtb, zoals je misschien zou denken. Sommige profs hebben er afgelopen voorjaar al mee gereden.

Elke set pedalen wordt met de hand gemaakt in San Diego. En alles komt met een prijs natuurlijk. De stainless uitvoering kost USD 339, de titanium USD 499 . Op de speciale rode plaatjes moet je ook zuinig zijn en vooral niet te veel op lopen want die zijn USD 49 per set als je ze los koopt. Niet onbelangrijk is nog dat de titanium uitvoering een gewichtslimiet heeft van 84kg voor de berijder. Niet voor iedereen dus. En pas op voor je schenen!

 

Speedplay Zero Pavé pedals | Racefietsblog.nl Speedplay Zero Pavé pedals | Racefietsblog.nl