Mocht je binnenkort naar Berlijn gaan, neem dan even de moeite om bij Standert binnen te stappen. Vlak bij Station Berlijn-Noord hebben ze hun shop, cafe en werkplaats. Een mooie plek waar veel mooi materiaal te vinden is dat hun naam wat mij betreft geen eer aan doet. Geen standaard, maar juist unieke fietsen waar je er naar mijn idee te weinig van ziet. Wellicht dat de nieuwe Triebwerk Mach 3 daar verandering in gaat brengen want daarmee wil je graag gezien worden.

Staal!
De Triebwerk is een klassiek stalen frame dat is gebouwd voor de moderne technieken. Een frame van Columbus buizen zonder vreemde vormen of oversized buizen. Mach 3 staat voor de derde generatie Triebwerk frames. Met de ervaring van de eerste twee series van de Triebwerk zijn ze aan het werk gegaan om een complete racefiets te maken: de Triebwerk Mach 3. Ondanks de klassieke look van het stalen frame is het volgens Standert een echte racer. Een stijf en strak frame dat dankzij het gebruik van staal toch comfortabel is. Een wolf in schaapskleren, aldus Standert. Het frame heeft een Chris King headset en een Chris King bottom bracket. Voor elke uitvoering van de Triebwerk geldt dat je kan kiezen uit drie kleuren van de Chris King onderdelen. Matzwart, zwart of roze. De voorvork is een carbon Columbus Futura die genoeg clearance heeft voor 28 mm banden.

Limited Edition
Het Limited Edition frame is gemaakt voor elektronisch of draadloos schakelen. Wat mij betreft is dit ook de mooiste uit de serie van drie. Een opvallende verschijning qua kleur en strak afgewerkt dankzij de interne kabelloop. De Limited Edition heeft een kleurcombinatie van kopergoud met zwart. In de overgang van het kopergoud naar zwart lopen een drietal banen in de kleuren donkergroen, lichtgroen en rood/roze. Niet direct een kleurcombinatie die je bij elkaar zal verwachten, maar als geheel komt het erg mooi uit. Leuk accent is het katje op de zitbuis.

Het frame is opgebouwd met een Shimano Ultegra DI2 groep en de wielen zijn een set Aluminium Zipp 30 waar Vittoria Corsa banden op liggen. Het stuur, de stuurpen en zadelpen zijn eveneens van Zipp en het zadel is een Fizik Antares. Volgens Standert allemaal onderdelen die het geld waard zijn en samen een topfiets vormen waar geen aanpassing aan nodig is. Momenteel loopt er voor deze fiets een Early Bird actie waarbij je 5% korting krijgt als je hem nu aanschaft. De prijs is dan € 3800,-. Ben je toch iemand die graag zelf de onderdelen bepaalt dan is het ook mogelijk om een los frame te kopen. Hierbij zitten al wel de Chris King lagers in het balhoofd en het bracket. Een los frame kost € 1615,-. Verzending naar Nederland kost € 50,- al is het geen straf om zo’n fiets persoonlijk in Berlijn op te halen.

Reguliere Triebwerk Mach 3
Iets meer Standert zijn de reguliere Triebwerk Mach 3 fietsen. Deze frames zijn DI2-ready maar komen als complete fiets met een mechanische groep. Dit betekend dat er extra nokjes aan het frame zitten en dat de kabels buiten het frame lopen. Wil je deze upgraden of ombouwen naar DI2 kunnen de kabels binnendoor, maar zullen de nokjes wel zichtbaar blijven. Deze frames zijn verkrijgbaar in twee kleuren. Denim Blue of Snow White.

Een frameset kost € 1520,- en een complete fiets kan je bestellen vanaf € 3135,-. Een complete fiets is grotendeels hetzelfde opgebouwd als de Limited Edition, echter met een mechanische Shimano Ultegra of SRAM Force groep. Beiden 2 x 11 speed en qua kosten zit hier geen verschil tussen. Er is een mogelijkheid om deze fietsen direct te laten upgraden naar een Ultegra DI2 groep. Hiervoor betaal je € 570,- extra.

Naast het upgraden van mechanisch naar elektronisch is het ook mogelijk om je Standert te upgraden met een full carbon Zipp Firecrest wielen. Dit geldt voor alle uitvoeringen van de Triebwerk Mach 3. Deze upgrade kost € 760,- en daarbij kan je kiezen uit een set 202, 303 of 404 Zipp Firecrest wielen.

Hieronder nog meer foto’s van de fietsen.     

Via Standert