Het Italiaanse Stelbel is altijd met staal in de weer geweest, maar de link met titanium was nooit ver weg. Met de nieuwe Ti9 breiden ze hun aanbod verder uit.

Al vanaf het prille begin was het staal waarmee oprichter Stelio Belletti zijn frames maakte. Al heeft hij in de jaren tachtig wel degelijk met titanium gewerkt. Hij was namelijk goed bevriend met Amelio Riva die hij kende van de lokale koersen waarin hij zelf ook reed. Riva was heel bekwaam in het werken met titanium. Hij was bijvoorbeeld oprichter van het merk Trecià. Dat merk zal niet bij iedereen bekend zijn, maar hij is ook de man die ten grondslag stond aan de titanium frames van Passoni.

Titanium Ti9
Daarmee is de link gelegd. Stelbel is sinds 2013 weer actief en nu hebben ze zich ook – weer – toegelegd op titanium. Het is vervaardigd van Grade 9 titanium. Een legering met 3% Aluminium en 2,5% Vanadium. Vandaar de 9 in de naam. Het frame is geheel TIG-gelast, een specialiteit van Stelbel en is gemaakt als echte racer.

Op het eerste gezicht oogt hij klassiek, maar het heeft alles wat je van een moderne fiets mag verwachten. De balhoofdbuis is CNC gefreesd en kan met 1½” of 1¼” vorkbuizen gecombineerd worden met een balhoofd met externe cups. Het bracket is volgens de T47 standaard en je kan kiezen of het frame geschikt moet zijn voor mechanische of elektronische danwel draadloze groepen. En wat betreft de remmerij heb je ook nog keuzes, want het frame kan zowel voor velg- als schijfremmen gemaakt worden.

Kiezen dus, want alles geschiedt volledig naar wens. De geometrie wordt op jouw maten aangepast. En hoewel er veel liefhebbers zijn van het geborstelde metaal kan je het frame ook naar wens een kleur geven. Ze geven je daarbij de opties om alleen het logo te kleuren, het logo plus een grafische toevoeging maar ook het hele frame kan je laten spuiten in een kleur naar wens. Het mooie is dat dit allemaal bij de prijs inbegrepen is. Je kan je fantasie dus redelijk de vrije loop laten gaan zonder dat het meteen extra kosten met zich meebrengt.

Een voorbeeld van het Ti9 frame met een kleurtje en de extra strepen rond het logo

Andere modellen
Tegelijk met de introductie van het frame het merk ook hun nieuwe website gelanceerd. Hier vind je alle informatie over de Ti9 en de andere modellen die ze hebben, zoals de stalen Rodano die eerder bij ons voorbij kwam.

In het frame past een 27,2mm zadelpen, heeft het een geïntegreerde zadelpenklem, biedt het ruimte tot 30 mm bandjes en komt het standaard met een Columbus Futura carbon voorvork. Alle kabels gaan binnendoor.

Een frame voor velgremmen weegt zo’n 1420 gram, voor schijfremmen 60 gram meer. Er is ook een prijsverschil. Voor de velgremuitvoering betaal je € 4.850,- en de schijfremuitvoering € 5.250,- voor een frameset. Veel geld, maar geen grote verrassing als je deze markt een beetje kent. Een custom titanium fiets op laten bouwen is prachtig in al zijn facetten en zoals altijd hangt daar ook een bijbehorend prijskaartje aan. Alle info bij Stelbel.

De Ti9 werd door Campagnolo gebruikt voor de introductie van hun nieuwe ‘Movement’ 12-speed groepen. Dat was eerder dit jaar met een prototype van de Ti9
Het Ti9 frame met de optionele (maar zonder extra kosten) grafische toevoeging rondom het logo
en je kan hem dus ook helemaal geel laten spuiten, als je dat zou willen