Een helm dragen is al een goede bescherming voor je hoofd, maar het kan altijd beter. POC laat dat zien met de Octal AVIP MIPS. We wisten al een tijdje dat hij er aan zat te komen, de helm was onder meer op Eurobike te zien, maar nu is hij dan ook echt te koop. Met het toevoegen van allerlei afkortingen aan productnamen doe je mij geen plezier, je ziet soms door de bomen het bos niet meer. De Octal helm kennen we, daar is Cyril al mee in de weer geweest afgelopen jaar. Maar dit is de AVIP MIPS uitvoering, niet een hele duidelijke afkorting. Dat behoeft dus enige uitleg.

AVIP staat voor “Attention, Visibility, Interaction and Protection”. Het past in de missie van POC om levens te redden en de gevolgen van ongelukken bij het sporten te minimaliseren. AVIP is een visie en concept van POC waarmee ze die vier kernwaarden tot uiting willen brengen bij hun producten. Natuurlijk komt dit bij de Octal terug in de veiligheid, maar de kleur is daar ook een voorbeeld van. Wit en oranje vallen natuurlijk goed op, high-viz!

MIPS is een technologie die mij meteen deed denken aan de wat oudere Volvo’s (ook Zweeds), met het SIPS; Side Impact Protection System. Maar MIPS staat voor Multi Directional Impact System. Het doel blijft natuurlijk hetzelfde; beschermen. In het kort gaat het om een geïntegreerde binnenschaal die kan draaien ten opzichte van de buitenste schaal bij een val. Hierdoor wordt de energie die vrijkomt beter verdeeld over de hele helm, en niet op één plek op je hoofd.

De helm beschikt ook nog eens over een ICE-tag (niet te verwarren met de crash sensor). De tag is een sticker met een QR-code. Wanneer je je registreert, kan een ander door het scannen van de tag je gegevens achterhalen. Je kan je afvragen of dat nou echt veel bijdraagt aan veiligheid, maar als je ergens knockout in een greppel ligt, kan een handige hulpverlener je wel sneller en beter helpen. Verder is de helm gelijk aan de ‘normale’ Octal die we eerder lieten zien.

Verkrijgbaar in wit en oranje, in de maten Small (210 g), Medium (215 g) en Large (225 g). En veiligheid komt met een prijs; EUR 350! Daarmee is de Octal AVIP MIPS de duurste helm die we tot nu toe zijn tegengekomen.

Meer informatie over de Octal AVIP MIPS op de POC website

POC Octal AVIP MIPS helmetmips-illustrationPOC-AVIP-colors-environment

Gerelateerd

Tags: