Komende vrijdag is het zover, de Olympische spelen gaan van start. De openingsceremonie staat gepland op vrijdag 5 augustus om 20:00 uur plaatselijke tijd. Eigenlijk beginnen voor ons de spelen pas op zaterdag, nl. om 01:00 uur in de nacht.

Maar waar het als wielerliefhebber toch echt om draait zijn de Olympische wegwedstrijd en de Olympische tijdrit (los van het baanwielrennen). En deze komen sneller dan je denkt! Het Olympische wielertoernooi kent altijd twee disciplines, namelijk de individuele tijdrit en de wegwedstrijd voor landen teams. Dit geldt overigens zowel voor de mannen als voor de vrouwen. Vier onderdelen totaal dus. De heren wielrenners mogen direct de eerste dag al aan de bak, waar de vrouwen de dag daarna hun wegkoers gaan rijden. De woensdag daarna staat in het teken van de tijdritten.

Nog even op een rijtje (onze tijd):
Zaterdag 6 augustus 14:30 uur: wegwedstrijd heren
Zondag 7 augustus 17:15 uur: wegwedstrijd dames

Woensdag 10 augustus 13:30 uur: tijdrit dames
Woensdag 10 augustus 15:00 uur: tijdrit heren

De selectie van de nederlanders ziet er als volgt uit:
Heren: Tom Dumoulin, Wout Poels, Steven Kruiswijk en Bauke Mollema
Dames: Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Marianne Vos (titelverdedigster) en Annemiek van Vleuten

Bij de heren zullen Tom Dumoulin en Wout Poels ook hun opwachting maken in de tijdrit, waar bij de vrouwen deze discipline wordt gereden door Anna van der Breggen en Ellen van Dijk.

Wat betreft de medaillekansen; ik heb goede hoop! De dames staan al jaren aan de wereldtop en bij de mannen zijn naar mijn idee vier klasbakken geselecteerd die allen in het afgelopen seizoen hebben bewezen wereldtop te zijn! Let the games begin.

foto via NOC*NSF

Tags: