Met het begin van de eerste wedstrijden op de weg loopt het veldritseizoen al weer snel op z’n einde. Erg jammer als je ’t mij vraagt, maar gelukkig kunnen we nog een aantal wedstrijden gaan bekijken in de maand februari. Met dit weekend dan wel meteen de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Het WK in het Tsjechische Tabor.

De omloop in Tabor, bekend van de wereldbeker wedstrijden uit eerdere seizoenen, is er een waar de snelle en sprinters-types in het voordeel zijn. Althans, mocht het weer dat toelaten. Het weer in Tabor wordt de afgelopen dagen op de voet gevolgd. Wanneer je de Belgische media een beetje volgt krijg je een paar keer per dag een update over het weer. Ligt er sneeuw, is het alweer gesmolten of er wordt alweer nieuwe neerslag verwacht. De afgelopen nachten heeft het een aantal keren gesneeuwd, maar gedurende de dag smolt dit dus echt als sneeuw voor de zon!

De weergoden beslissen
Niet gek dat het weer gevolgd wordt, immers heeft elke renner zijn voorkeur danwel specialiteit. Zo hoopt Tom Meeusen op sneeuw en ijs, want hij is op het moment de meest technische rijder van het peloton. Overigens zou Mathieu van der Poel hier wellicht ook goed op uit de voeten kunnen. Hij heeft eerder in het seizoen al eens bewezen dat hij in elk geval goed kan ‘schaatsen’ tijdens een cross. Daarnaast hebben we dan nog Lars van der Haar en Kevin Pauwels die op snelle omlopen bijna altijd vooraan te vinden zijn. Ook de hoogteverschillen zijn in het voordeel van deze mannen. Mocht het echter gaan dooien dan zullen mannen als Sven Nys, Wout van Aert of Klaas Vantornout een grotere rol toebedeeld krijgen. Ja, toch wel Sven Nys! Na afgelopen weekend in Hoogerheide heeft hij toch laten zien dat hij weer op de goede weg is. Komt bij dat een kampioenschap toch altijd een ander soort wedstrijd is waarbij de ervaring van Nys in elk geval in zijn voordeel werkt.

Kortom, de ondergrond zal bepalend zijn maar ook de vorm van de dag is belangrijk. Maar de kans dat het geen Nederlander of Belg wordt lijkt bijna uitgesloten nu Stybar heeft moeten afhaken. De rivaliteit tussen de Nederlanders en de Belgen is sinds een week of twee al weer aangewakkerd. Met name door de uitspraak van Adrie van der Poel, die Wout van Aert een ‘flauw ventje’ noemde. Van Aert en Mathieu van der Poel werken beide het WK bij de elite af, terwijl ze eigenlijk nog in een categorie lager mogen uitkomen. Na de bekendmaking hiervan heeft van Aert aangegeven dat hij deze keus heeft gemaakt om te leren en kroop zo in de underdog-rol. Flauw, aldus Adrie van der Poel; wanneer je dit jaar zestien wedstrijden op het hoogste niveau hebt gewonnen is een underdog-rol niet gepast. Mathieu van der Poel daarentegen gaf afgelopen zondag na zijn demonstratie in Hoogerheide wel toe dat hij nu tot de favorieten behoort. Mooi om te zien dat deze twee kerels van net 20 jaar tot de favorieten behoren. Daarnaast verscheen er dan gisteren ook nog een artikel over bandenfabrikant Dugast, die een nieuwe band heeft ontwikkeld die het perfect zal doen op een bevroren ondergrond met een gesmolten toplaag. Overigens heeft Dugast deze band bij alle kanshebbers aangeboden, echter heeft niet iedereen hiervan gebruik gemaakt. Het gaat om de Rhino (de modder-band), waarbij er glasdeeltjes in het rubber profiel zijn versmolten. Hoe dit precies in elkaar steekt is mij niet duidelijk, maar feit is dat er weer wat olie op het vuur is gegooid in de mentale strijd voor het WK.

Vos snel genoeg fit?
Bij de vrouwen zal de strijd gaan tussen meerdere nationaliteiten. Voor ‘ons’ zal uiteraard Marianne Vos haar opwachting maken. Een hamstringblessure heeft er afgelopen weekend voor gezorgd dat haar generale repetitie in Hoogerheide tegenviel, maar toch zal ze zaterdag als favoriet aan de start verschijnen. Haar ploeggenoot, de wereldkampioen op de weg Pauline Ferand-Prevot, heeft afgelopen seizoen vaak meegestreden om de hoofdprijzen en dat zal ook dit weekend niet anders zijn. Daarnaast hebben we de wereldbeker winnares uit België, Sanne Cant. Ondanks een spectaculaire salto tijdens afgelopen weekend wist ze met een grote voorsprong het eindklassement in de wereldbeker te winnen. Last but not least is misschien wel de grootste favoriet; Katerina Nash. De Tsjechische behaalde dit jaar acht overwinningen en rijdt een thuis wedstrijd.

Beloften een Belgische aangelegenheid?
Bij de heren Beloften zijn de belangrijkste kanshebbers overgestapt naar de Elite waardoor de kans vrij groot is dat het een Belgische aangelegenheid wordt. Laurens Sweeck heeft de afgelopen maanden een paar mooie ereplaatsen gehaald bij de Elite en is daarnaast een van de weinige renners die in het spoor van Van Aert en Van der Poel kon blijven wanneer zij een belofte-wedstrijd reden. Daarnaast is Micheal Vanthourenhout wellicht zijn belangrijkste belager met winst van het eindklassement van de wereldbeker op zak. Hopelijk kunnen de Nederlandse jongens voor een stunt zorgen door net als afgelopen jaar een podiumplek te bemachtigen.

Bij de junioren zal hoogstwaarschijnlijk Eli Iserbyt de overwinning opeisen, mits hij geen tegenslag kent. Uitgezonderd een tweede plaats in de wereldbeker van Namen wist hij alles te winnen. Een ongekende overmacht van de belg. Daarachter volgt een grote groep renners die kans maken om bij Iserbyt op het podium te mogen staan. Waaronder de Nederlandsch kampioen Max Gulickx.

De wedstrijden zijn allemaal live te volgen via het Youtube kanaal van de UCI. Daarnaast zijn onze vriendelijke zuiderburen van Sporza uiteraard op de afspraak die ook alle wedstrijden live op TV uitzenden. Waar de NOS alleen de Elite dames en heren uitzendt.

Programma WK Cyclocross 2015 Tabor
Zaterdag 31 Januari 2015  
11:00 Junioren t/m 18
14:00 Elite vrouwen

Zondag 1 Februari 2015
11:00 Beloften 19 t/m 23
14:00 Elite Mannen

tabor-wk2015-profiel

En nog een video van een  2013 in Tabor en een teaser van de UCI

meer info op de wk pagina van Tabor

Gerelateerd