Een lange rit door het Belgische landschap voor. Lekker weer, warm. Stevige Vlaamse klimmetjes. Overal terrasjes. Daar is de ravitaillering eindelijk. “Ja, kunt u deze even voltappen? Dank u!”

Wat moet dat heerlijk zijn, dat je tijdens de rit bij een fijn terras even kan stoppen, een pint kan nuttigen met je maten, en vervolgens zonder bijwerkingen behalve hydratatie, weer verder kan! Dus niet het gevoel alsof je twee zakken cement op je rug hebt liggen, zoals je normaal snel gevoel hebt na een biertje onderweg. Ze zien er dan zo verleidelijk uit. Soms bij een toertocht zie je de renners nog wel eens op het terras genieten van de zon, mét een biertje erbij. Hoe lekker ook, die gaat je niet in de koude kleren zitten wanneer je daarna weer op de fiets stapt.

En daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen! Australische wetenschappers zijn er in geslaagd dat je ook daadwerkelijk je dorst kan lessen met een glas bier. Door de toevoeging van electrolyten – welke je in de meeste sportdranken zult vinden –  en het licht reduceren van het alcohol promillage heeft de drank en nog meer verfrissende uitwerking. En dit zonder dat het ten kostte gaat van de smaak!

Als onderdeel van de studie hebben de wetenschappers van Griffith University twee bestaande bieren (een reguliere pilsener en een bier met minder alcohol) aangepast en laten proeven door vrijwilligers welke zich vlak daarvoor in het zweet hadden gewerkt. Hieruit bleek dat met name het light bier het meest effectief was hydrateren van het lichaam van de testpersonen.

Wellicht doen de renners er dus goed aan volgend jaar in bocht 7 op de Alpe d’Huez – zoals Adam Hansen dit jaar al deed – even een paar biertjes mee te pakken. Bovendien kan er door deze nieuwe bijzondere eigenschap ná het fietsen ook een extra biertje gedronken worden: doordat het lichaam beter gehydrateerd wordt is de kans op een flinke kater ook een stuk kleiner!

Bron tekst; Sydney Morning Herald