Mocht je nog op zoek zijn naar een extreem fietsavontuur dit jaar dan hebben we misschien wel iets voor je gevonden. De extreme Vätternrundan is een fietstocht om het Zweedse Vättern meer en vind plaats op 16 en 17 juni. Bij de eerste editie in 1966 vertrokken er vanuit het Zweedse plaatsje Motola zo’n 300 wielrenners, maar de laatste jaren gaan meer dan 22.000 wielrenners de uitdaging aan om een rondje om het Vättern meer te fietsen.

Afsnijden zit er niet in

315 kilometers in de benen, met onderweg ook nog eens de nodige heuvels als we het routeprofiel moeten geloven. En halverwege even afsnijden zit er niet in, aangezien je om een meer heen fietst. Het parcours volgt de kustlijn van het meer en tijdens het fietsen zie je de zon op- en ondergaan. Een mooi en uitdagend parcours, aldus de organisatie, en dat geloof ik graag! Langs het parcours zijn servicepunten te vinden ter ondersteuning.

Het is geen wedstrijd, en er worden dan ook geen winnaars gehuldigd. Maar met een chip kun je wel je individuele tijden meten, en die tijden komen op de website van het event. Volgens de organisatie is de Vätternrundan het grootste recreatieve fietsevent ter wereld, en tijdens het event verandert start- en finishplaats Motola in een waar festival. Oh ja, en mocht je 315 kilometer net te ver vinden dan zijn er ook nog andere afstanden. Maar dan fiets je geen rondje om het Vättern meer.

Meer info via de website van Vätternrundan.

Tags: