’s Werelds eerste 1x aerocrank, is de aankondiging van de nieuwe crank van 3T. De Torno, zoals hij heet, is gemaakt door 3T in samenwerking met THM. THM is al weer een paar jaar onderdeel van 3T dus de samenwerking ligt voor de hand.

Het doel was in eerste instantie om een aero 1x crankset te maken voor 2 fietsen van 3T, de Strato en de Exploro. De vorm van de crankarmen is elliptisch en ze zijn erg dun. De arm van de aandrijfkant en de crankas bestaat uit een stuk. Dit zorgt voor extra stijfheid. Los van de aerodynamica is het gewicht ook prima. 330 gram voor 172,5 mm crankarmen, de as en de spider) is niet verkeerd. Het kettingblad is van Wolf Tooth en weegt afhankelijk van de grootte vanaf 79 gram.

De Q-factor is 142mm waardoor je je voeten dichter bij elkaar kan houden voor nog meer aerodynamisch voordeel. Hij is verkrijgbaar met een kettingblad van 36t, 40t of 44t en met armlengtes van 170, 172,5 of 175 mm.

Dit alles is niet goedkoop. De crankset zonder kettingblad heeft een adviesprijs van € 1049,-. Je kan nog even sparen want hij is nog niet beschikbaar.

Meer info bij 3T

Tags: