Het Italiaanse 3T, met als een van de eigenaren Gerard Vroomen (ex Cervélo), heeft een eigen frame gepresenteerd. De Exploro, zoals hij heet, is kort gezegd een aero gravelbike.

Omdat 3T inzag dat er steeds meer behoefte is aan gravelbikes, hebben ze deze stap genomen. De vraag naar deze gravelbikes wordt hier in Europa ook groter, al is dit nog niet zo’n trend als in Amerika, waar gravelbikes echt hot zijn.

In eerste instantie klinkt het een beetje vreemd om een gravelbike aero te maken. Dit vooral omdat je het meeste aerodynamische voordeel hebt bij hoge snelheden, iets wat je met zo’n fiets over zand- en grindweggetjes meestal niet echt hebt. Maar de achterliggende gedachte van 3T is dat op de toch al zwaardere routes (in vergelijk met je racefiets), alle beetjes Watt die je bespaart mooi is meegenomen. Ze hebben de aero tests dan ook uitgevoerd met een iets langzamere 32km/u (20mph) en met bidons en onder de modder. Om een zo reëel mogelijke test te krijgen. Zo bespaart de Exploro 7 Watt ten opzichte van een rond frame met dezelfde settings. Als je dan toch 48km/u (30mph) zou willen fietsen dan bespaar je 24 Watt.

Het frame is zo gemaakt dat er naast racebanden en cyclocrossbanden (700c) ook mountainbike banden (650b) onder passen. Dus er is best veel ruimte. Om het gevaarte toch wendbaar te houden, wordt er gebruik gemaakt van korte en aan de rechterkant dropped 415mm chainstays.  Het is letterlijk ook een dikke fiets. Het frame komt er in twee smaken, de LTD (zwart) en de TEAM (wit). Het LTD frame kost € 4200,- en weegt 950 gram. Het TEAM frame kost € 3000,- en weegt 1150 gram. De set komt met zadelpen en voorvork. Je kan nog even sparen tot augustus, wanneer ze verkrijgbaar zijn. (Maat L zou nu al verkrijgbaar moeten zijn, maar online kan je die nog niet bestellen). Maar goed, genoeg gepraat, hieronder de foto’s:

3t-exploro-team 3t-exploro-team2 3t-exploro-ltd-5 3t-exploro-ltd-4 3t-exploro-ltd-3 3t-exploro-ltd-2 3t-exploro-5 3t-exploro-6 3t-exploro-7 3t-exploro-8

Via 3T