Tijdens hun carrières reden ze vaker tegen elkaar, dan dat ze samen werkten. Hoe anders is dat nu! De beide heren hebben elkaar gevonden en lanceren hun eigen merk. Aurum is een high-end racefiets merk van de hand van Alberto Contador en Ivan Basso.

Aurum Magma

Het eerste model van Aurum is de Magma. Een fiets die zowel voor de vlakke ritten, als steile beklimmingen te gebruiken is. Naar eigen zeggen is de fiets perfect in balans en beter dan alle fietsen die ze tijdens hun carrières hebben gereden. Stijf, licht, aerodynamisch en toch comfortabel zodat je niet hoeft te kiezen. De afgelopen jaren zijn beide heren veelvuldig op pad geweest om de fiets te testen en de details te finetunen om tot de ultieme Magma te komen.

Met de geschiedenis van Basso en Contador nog redelijk vers in het geheugen is het natuurlijk geen verrassing dat het een racefiets is die op World-Tour niveau kan presteren. De fiets voldoet dan ook aan alle UCI-normen en is race-ready. Sterker nog: afgelopen jaar werd er al op gereden door Contador’s eigen development teams. Zowel testritten als wedstrijden, waarmee ze hun steentje hebben bijgedragen aan de ontwikkeling, door het geven van feedback.

Een ander belangrijk testmoment voor de Aurum Magma was de Everesting Challenge van Contador. Tijdens zijn recordpoging reed hij op een zwart/wit frame met Lightweight wielen en Shimano groepset.

Magma frameset

Het Aurum Magma frameset is apart te bestellen en kost € 4099,-. De Magma is verkrijgbaar in zes verschillende maten, waarbij 50 cm het kleinste frame is. Grootste framemaat is 61 cm. Je hebt keuze uit twee kleuropties en dat zijn (helaas) niet de kleuren die je misschien op de sociale media van beide heren hebt gezien. Het frame komt in het Carbon Black met witte letters, of Glacial Blue met zwarte letters wat ik een erg chique kleur vind. De frames zijn disc-only en geschikt voor flat-mount schijfremmen. De zadelklem zit mooi weggewerkt in het frame en alle kabels lopen netjes binnen door. Vanaf het stuur gaan de kabels direct bij het balhoofd het frame in zodat er vrijwel nergens een kabel te zien is. Het bottom bracket is voorzien van CeramicSpeed lagers en op de schuine onderbuis is er plek voor de Junction Box van de Shimano’s Di2 groepset.

Complete fiets

De Aurum Magma is niet alleen als frameset te koop, maar ook als complete fiets. Qua kleuren zijn ze hetzelfde als de eerder genoemde framesets en voor de verdere opbouw heb je keuze uit drie verschillende samenstellingen. De combinatie van een Aurum Magma, met Shimano Dura Ace Di2 Disc en Enve 3.4 wielset kost € 9.799,- en dat is de minst dure uitvoering. Kies je voor een combinatie van SRAM Red eTap AXS met ZIPP NSW 303 wielen betaal je € 9.999,-. Het topmodel van deze Magma is de combinatie van Shimano Dura Ace Di2 Disc en een set Lightweight Meilenstein Evo. Deze heeft een prijskaartje van € 11.999,-.

Voor alle uitvoeringen geldt dat de verdere afmontage (stuur, zadelpen en stuurnok) uit dezelfde fabriek komt als de gekozen wielset. Alle specificaties en informatie kun je vinden op de website van Aurum Bikes.