De Duitsers van AX-Lightness houden niet van zware dingen, elke zichzelf respecterende weight weenie weet dat. Met de VIAL evo Ultra eTap hebben ze hier weer een goed voorbeeld van.

En als zij zeggen dat iets licht is, dan is dat ook zo. Een frame van slechts 600 gram waarbij in combinatie met de voorvork ze ook nog met de grootste maat de onder 1000 gram blijft. Met verder ‘standaard’ onderdelen redt je het natuurlijk nog niet om op die 4,8kg te komen. Bijna alles maken ze zelf, op de schakelgroep, banden en stuurlint na. Niet dat een SRAM Red 22 eTap groep nou zo standaard is, maar die maken ze in ieder geval niet zelf.

De lichtste uitvoering is met eTap, maar je kan de fiets naar wens ook met Shimano of EPS configureren. Het frameset voor eTap is echter wel bijzonder in de zin dat het ook geen gaatjes of nokjes heeft voor noch mechanische of electronische groepen als Di2 of EPS.

De vraag is dan of het allemaal nog wel veilig is om op te rijden. AX Lightness geeft een gewichtslimiet voor de berijder van de fiets van 100kg op, wat op zich nog schappelijk is. Maar als dat toch niet genoeg is kan je ook nog gaan voor de Plus uitvoering. Daarbij hebben ze op een aantal plekken verstevigingen aangebracht waardoor de limiet opgeschroefd wordt naar 120kg.

Allemaal mooi, maar voor niets gaat alleen de zon op. In de kleinste maat, S, weegt de fiets 4,8 kilogram. Met een prijskaartje van bijna 12.000 euro kom je dan op 2.500 euro per kilo. Dan is het ook maar goed dat hij niet zo zwaar is.

AX-Lightness-Vial-EVO-02 AX-Lightness-Vial-EVO-04 AX-Lightness-Vial-EVO-03 AX-Lightness-Vial-EVO-06 AX-Lightness-Vial-EVO-05