In onze ‘benchmark’-reeks richten we ons op racefietsen rond de €2.000,-. Dit bedrag is, volgens diverse onderzoeken, het gemiddelde bedrag dat in Nederland aan een racefiets wordt besteed. Onze focus ligt op racers met een goede balans tussen prijs en kwaliteit, met hoogwaardige onderdelen, een solide frame, en bovendien een goede look. Op verzoek van lezers dus speciale aandacht voor goedkopere fietsen, naast alle topmodellen die je bij ons vindt. In deze Benchmark bespreken we de nieuwe Endurace 7 van Canyon.

Aluminium vs. carbon

In de prijscategorie van rond de € 2.000,- stoei je grofweg met twee belangrijke factoren; wil je een carbon of aluminium frame én hoeveel waarde hecht je aan de afmontage? Want als je persé een carbon frame wilt lever je in op de afmontage, maar als je voor aluminium kiest krijg je vaak weer een betere groepset. Voor dit budget kan een fabrikant niet alles en zul je keuzes moeten maken.

Prima afmontage met Shimano, DT Swiss, Schwalbe en Selle Italia

Canyon kiest bij de Endurace 7 voor een aluminium frame, een carbon voorvork en de nieuwste Shimano 105 R7100 12-speed groepset. Het totale gewicht van deze endurance racefiets komt uit op 9.4 kilo, en dat is voor een aluminium racefiets in deze prijsklasse heel netjes. Sterker nog, sommige fietsen met een carbon frame zijn niet eens lichter. En omdat stijfheid minder belangrijk is op een endurance racefiets, is aluminium helemaal geen gekke keuze. Zeker met het budget dat overblijft voor een goede groepset.

Als we verder in de specificaties duiken zien we dat de fiets is afgemonteerd met DT Swiss Endurance LN aluminium wielen, met een velghoogte van 22 mm. Schwalbe One banden met een breedte van 30 mm waar je toch echt flink wat comfort uit kan halen. Hij heeft een Selle Italia Model X zadel en componenten als de zadelpen, de stuurpen en het stuur zijn van Canyon zelf.

Het opvallendste aan het frame zelf zijn de weggewerkte lasnaden, want dat geeft een aluminium frame toch net dat beetje extra uitstraling. Op de bovenbuis zijn extra rokjes te vinden voor het bevestigen van een frametas, en het frame is geschikt voor banden tot en met 35 mm buitenbanden. Het frame heeft een endurance geometrie, en zoals bij de meeste Canyon fietsen staat de merknaam op de onderbuis. Op de voorkant van het balhoofd is het logo terug te vinden. Naast de lichtgroene kleur die Canyon Cold Cactus noemt, is deze racer er ook nog in het antracietgrijs, de kleur New Stealth.

Specificaties

Canyon Endurace 7
Frame: Canyon Endurace AL Disc (aluminium)
Voorvork: Canyon FK0089 CF Disc (carbon)
Achterderailleur: Shimano 105 R7100 12s
Voorderailleur: Shimano 105 R7100
Shifters: Shimano CN-M6100
Remschijven: Shimano RT70 160 mm
Crankstel: Shimano 105 R7100
Cassette: Shimano CS-R7107 11-36 12s
Ketting: Shimano CN-M6100
Wielen: DT Swiss Endurance LN
Banden: Schwalbe One 30mm
Stuur: Canyon H17 Ergobar AL
Stuurpen: Canyon ST0035
Stuurlint: Canyon Ergospeed Gel
Zadelpen: Canyon SP0056
Zadel: Selle Italia Model X
Gewicht: 9.4 kilo 
Maten: 3XS-2XL
Adviesprijs: € 1.699,-

Conclusie

Ik denk dat deze endurance racefiets bewijst dat een aluminium racer nog steeds niet echt zwaar hoeft te zijn, én dat er met dit budget dan meer overblijft voor een goede groepset. Want de nieuwe Shimano 105 12-speed groepset op deze racer is gewoon goed, en in combinatie met het strak uitziende frame waar alle lasnaden zijn weggewerkt heb je echt een gave racefiets voor € 1.699,-.

Verkijk je bij de aanschaf van een racer in dit budget dan ook niet puur op een carbon frame, want qua gewicht doet deze aluminium Canyon niet onder voor een carbon alternatief. Ik denk dat Canyon met de Endurace 7 het maximale uit het budget heeft gehaald.

Meer info via Canyon.