In artikelen met de titel benchmark gaan we op zoek naar racefietsen van rond de € 2.000,-, volgens verschillende onderzoeken ongeveer de gemiddelde aankoopprijs van een racefiets in Nederland. We zoeken racers met een goede prijs-kwaliteitverhouding: kwalitatieve onderdelen, een goed frame en zeker niet onbelangrijk: een racer waar je goed mee voor de dag kunt komen. Dit als tegenhanger van alle topmodellen die je hier ook steeds voorbij ziet komen. Op jullie verzoek dus deze categorie: Benchmark. Deze keer: de Cube Attain GTC Race met een adviesprijs van € 1.949,-.

Het Duitse merk Cube: betaalbare kwaliteit

In de eerste editie van de benchmark komen we uit bij het Duitse merk Cube. Dit merk heeft een uitgebreide collectie van racefietsen in een vrij brede prijsrange. Het merk staat bekend om de goede prijs-kwaliteitverhouding en op het eerste oog lijkt dat ook bij de Cube Attain GTC Pro van carbon het geval te zijn.

De Cube Attain GTC Pro

Cube noemt de kleur van de Attain GTC Pro flashwhite´n´black, en dat komt neer op een wit frame met zwarte decals. Eenvoudig en strak tegelijkertijd. Op de zijkant van de onderbuis staat in grote zwarte letters de merknaam Cube, en op de voorkant van het balhoofd zien we het logo van Cube. Op de achterkant van de zitbuis staat GTC met daaronder de bijbehorende betekenis: Gran Turismo Composite. Als je goed kijkt zie je het logo van Cube ook op de staande achtervork terug en op de bovenkant van de bovenbuis zien we een soort zwarte wrap met daarop de typeaanduidingen.

Endurance geometrie

Het frame heeft de geometrie van een endurance racefiets die zorgt voor een comfortabele houding op de fiets. Het frame heeft ruimte voor banden tot 28 mm breedte en je hebt de mogelijkheid om spatborden te monteren. De kabels gaan aan de zijkant van het balhoofd het frame in en zowel het frame als de voorvork is van carbon.

Het frame is gemaakt met het Advanced Twin Mold-proces van Cube, waarbij twee mallen gecombineerd worden. De eerste mal zorgt voor de juiste opbouw van de verschillende carbonlagen, en de tweede mal zorgt dat de vezels op de juiste plek blijven tijdens het uithardingsproces. Doordat de fiets een endurance geometrie heeft, zit je wel iets rechterop dan bij de echte wedstrijdracers. Omdat nou niet iedereen zo diep mogelijk wil of kan zitten, is dit een prima optie.

Shimano 105 R7000 11-speed

De racer is afgemonteerd met Shimano 105 R7000 11-speed, inclusief hydraulische schijfremmen. En dat is echt netjes voor deze prijs, zeker in combinatie met het carbon frame. Alleen het crankstel is niet uit de 105-serie maar een Shimano FC-RS510. Verder zijn veel componenten op de fiets van Cube zelf, zoals het stuur, de zadelpen en het zadel. En ook de aluminium wielen zijn van Cube, de RA 1.9 Aero Disc. Om de wielen liggen Continental Grand Sport Race SL buitenbanden met een bruine zijkant, in een comfortabele breedte van 28 mm. Die bruine zijkanten van de banden maken de looks van de fiets keurig af, waardoor je ook de prijs misschien wel wat hoger in zou schatten.

De Attain is er ook in andere uitvoeringen

Mocht je meer of minder uit willen geven aan een racefiets is de Cube Attain er ook in een aantal andere uitvoeringen. Dit doen ze bij Cube vaker en dat zorgt er voor dat je altijd voor een uitvoering kunt gaan die past bij jouw voorkeuren en budget. De Attain is er in totaal in zes verschillende uitvoeringen, variërend van € 949,- met een aluminium frame tot € 2.499,-, met Shimano 105 Di2. Een mooie range qua uitvoeringen dus. Maar ik kies deze uitvoering als Benchmark!

Specificaties

Cube Attain GTC Race
Frame: GTC Monocoque Twin Mold Technology
Voorvork: Cube CSL Race Disc Carbon
Achterderailleur: Shimano 105 RD-R7000-DGS 11-Speed
Voorderailleur: Shimano 105 FD-R7000
Shifters: Shimano 105 ST-R7020
Remmen: Shimano 105 BR-R7070, hydraulisch
Crankstel: Shimano FC-RS510 50-34
Cassette: Shimano CS-R7000 11-32T
Ketting: Shimano CN-HG600-11
Wielen: Cube RA 1.9 Aero Disc
Banden: Conti Grand Sport Race SL 28-622
Stuur: Cube Compact Race Bar
Stuurlint: Acid RD
Zadelpen: Cube Performance Post 27.2mm
Zadel: Cube Natural Fit Nuance
Gewicht: 9.2 kilo
Maten: 50, 53, 56, 58, 60 en 62 cm
Adviesprijs: € 1.949,-

Conclusie

Een goed uitziende racer met een carbon frame voor € 1.949,-, daar word ik eerlijk gezegd wel blij van. Een endurance geometry geeft je als rijder net even wat meer comfort tijdens het fietsen. Als je de prijs naast de specificaties legt dan denk ik dat je een hele goede deal hebt: de Shimano 105 R7000 11-speed groepset, een carbon frame én een goed uitziend design. Het enige jammere vind ik het crankstel, dat dan weer niet van Shimano 105 is, maar ergens moet er natuurlijk een compromis gesloten worden om onder de € 2.000,- te blijven.

Meer info via Cube.