De laatste tijd komt er steeds meer de avontuurlijke kant van het fietsen naar voren. Gravelbikes en bikepacking lijken steeds populairder te worden en je ziet dat daardoor ook een alternatief publiek het fietsen oppakt als hobby. Zelf moet ik altijd denken aan de Morton broers die niet in een fietsbroek, maar in een korte spijkerbroek door Amerika fietsten. Alles voor die lifestyle is te vinden bij Crust Cycles.

En dan bedoel ik echt alles: van bidonhouders tot aan stuurpennen. De webshop van Crust Cycles heet Mega Mall en daar vind je sturen van Nitto in bijzondere hoeken en bochten. Banden van Renè Herse en een crankstel van Sun. Ook kun je er hele bijzonder t-shirts vinden. Eigenlijk zo’n beetje alles wat je niet standaard in een fiets(web)shop vindt.

Bijzondere frames

Maar het leukste in de webshop zijn natuurlijk de frames van Crust zelf. Beetje in dezelfde stijl als Surly, en dan soms nog wat extravaganter. En ook weer mooier afgewerkt. Je vindt er geen frames waar je de Tour de France mee kan winnen. Maar er zijn genoeg frames waar je heerlijk mee kunt avonturieren of cruisen. En je kunt er grappige quotes op vinden.

In welke categorie de fietsen vallen is niet helemaal duidelijk. Dat komt ook doordat je met ieder frame zowat iedere kant kunt opgaan. En de collectie verandert constant. Past natuurlijk goed bij de avontuurlijke en relaxte kant van het fietsen. Maar als we er een aantal uitpikken dan kun je de Romanceur als een randonneur betitelen. Het frame is klassiek opgebouwd met lugs.

Voor de gravelbikers is er de Evasion en de Bombora. De Evasian is een gravelbike+ met 26 inch wielen en een bandenbreedte van 3 inch. En de Bombora is de ‘snellere’ gravelbike. Maar ook daar passen brede banden van bijna 60 mm in. Het frame ziet er wel moderner uit met de steekassen.

En als laatste voor de ‘weg’ hebben we nog de Single Speed Break-Away Lightning Bolt. Een singlespeed frame die je kunt splitten. Het frame maakt gebruik van het Ritchey Break-Away systeem dus ze hebben het niet opnieuw hoeven uit te vinden. Al blijft een singlespeed frame dat je kunt splitten wel heel uniek.

Op de website van Crust vind je nog veel meer bijzondere frames en fietsaccessoires. Ook veel spul voor als je een oude racefiets aan het opknappen bent.