Het verhaal achter LottoNL-Jumbo is bijzonder omdat ze samenwerken met een schaatsteam, maar neerlands belangrijkste wielerteam kent verder weinig verrassingen. Het is een ploeg om rekening mee te houden in de World Tour. Het ene jaar wat meer dan het andere. Het Boels-Dolmans Cycling Team daarentegen is er nog niet zo lang (dit wordt het derde jaar pas!) en toch is het in zeer korte tijd gelukt om mee te doen om de prijzen. Vorig jaar won Ellen van Dijk met overmacht de Ronde van Vlaanderen en kwam Lizzie Armitstead als tweede over de meet. Een Ronde win je niet alleen, dat bleek ook uit het verloop van de koers. “Een overwinning uit het boekje”, zoals Ellen het zelf ook noemt. Een mooi sprookje tot dusver dus, het verhaal van Boels-Dolmans! Toepasselijk daarom ook de locatie van de officiele teampresentatie voor 2015; de Efteling.

Boels-Dolmans Cycling Team

Het succes van vorig jaar heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Ze hebben een aantal sterke nieuwe rensters aangetrokken en ook vanuit de sponsoring is weer een schepje bovenop gedaan. Dat is ondermeer te zien aan de nieuwe ‘vloot’. Een nieuwe teambus, een vrachtwagen voor de fietsen en het materiaal en een aantal nieuwe ploegwagens. Niet in de laatste plaats is er nog Specialized dat het team voorziet van materiaal en de nodige trainingsfaciliteiten.

De ambities van het team zijn voor 2015 minstens zo hoog als voor 2014, al worden deze niet direct uitgedrukt in concrete uitslagen of titels. “Zo veel mogelijk prijzen pakken met het team” horen we vooral en op zichzelf is dat natuurlijk helemaal goed. De Team Time Trial tijdens het WK wordt eigenlijk als enige echt bij naam genoemd. Daar hebben ze met Ellen van Dijk (wereldkampioen in 2013) en nieuwkomer Evelyn Stevens al twee specialisten te pakken. Andere nieuwkomer Chantal Blaak geeft ook aan aspiraties te hebben in het tijdrijden.

Boels-Dolmans Cycling Team presentation in the Efteling

In de Efteling presenteerde het team de volgende rensters. Demi de Jong. Een van de jongsten van het stel. Helaas geblesseerd geraakt aan haar schouder, maar dat viel er niet aan af te zien. Een paar weken gips en dan mag ze weer op de fiets. De Duitse Romy Kasper had een sterk seizoen en wil die lijn doorzetten met de ploeg. Luxemburgs kampioene Christine Majerus gaat voor zoveel mogelijk overwinningen voor de ploeg. Groot Deens talent Amelie Dideriksen en de Poolse Kasia Pawlowska waren niet aanwezig vanwege fietsverplichtingen. De Amerikaanse Megan Guarnier kijkt uit naar het WK in eigen land, dat daar voor het eerst in 30 jaar weer zal worden gehouden. Chantal Blaak droomt van de Ronde en wil zich gaan doorontwikkelen in het tijdrijden. Evelyn Stevens, zes geleden nog investment banker op Wall Street vond dat het tijd werd om bij het team te gaan rijden waarvan ze steeds verloor. Ellen van Dijk was heel blij met het winnen van de Ronde, maar heeft het verlies van de regenboogtrui nog niet kunnen verkroppen. Elizabeth ‘Lizzie’ Armitstead heeft heel veel zin in het nieuwe jaar en hoopt een paar overwinningen met het team te kunnen meepakken.

Onze indruk van de dag en het team is in ieder geval dat het allemaal echt leuke vrouwen zijn met liefde voor de sport en die willen gaan voor hoogste haalbare. Ze lijken het allemaal ook goed met elkaar te kunnen vinden, er wordt gelachen en het komt allemaal ontspannen over. Hou ze in de gaten in 2015!

Boels.Dolmans.3.Ellen Boels.Dolmans.4.lizzieBoels.Dolmans.8Boels.Dolmans.9Boels.Dolmans.7 Boels.Dolmans.5

Interviews met een paar rensters

We kregen de kans om met een paar rensters te praten en wilden ze eigenlijk dezelfde vragen voorleggen als we bij de mannen deden vorige week.

Had je een jeugdheld?

Ellen van Dijk; “Eigenlijk niet, maar als ik toch iemand moet noemen dan Johan Olav Koss. Wat hij met het schaatsen heeft gedaan vind ik heel mooi, maar ook dat hij Right To Play heeft opgericht en ook nog een studie geneeskunde heeft gedaan. In wat hij allemaal bereikt heeft, is hij wel een voorbeeld.

Chantal Blaak; “Eigenlijk niet echt totdat ik bij de junioren ging fietsen. Toen werd het Leontien van Moorsel. Ik kwam bij haar in de ploeg en leerde haar ook persoonlijk kennen. Ze had veel gewonnen en zag er altijd goed uit. Maar ook het kunnen afzien en haar vechtersmentaliteit. Ik denk dat er maar heel weinig zijn die dat kunnen.

Lizzie Armitstead; “Nee, ik begon pas met fietsen toen ik 16 was. Als Britse fietster misschien wel Nicole Cooke en Chris Boardman, dat zijn wel fietsers waar ik tegenop keek, maar dat zijn ook fietsers welke al snel rivalen werden. Ik hou erg van de klassiekers, ook door het soort renners als Sagan, Gilbert en Van Avermaet. Met dat soort renners wil ik wel vergeleken worden.

Hoeveel fietsen heb je thuis?

Ellen van Dijk; “Ik ben net verhuisd, ik heb er nu vijf thuis, maar er staan er ook nog vier bij mijn ouders. De speciaalste is mijn tijdritfiets van het WK, die staat nu nog bij mijn ouders.

Chantal Blaak; “M’n stadsfiets, m’n trainingsfiets en m’n trainingstijdritfiets. Die laatste twee zijn van het team. Meer heb je eigenlijk niet nodig en beter wordt het niet. Ik ben ooit begonnen te fietsen op een huurfiets. Die heb ik natuurlijk niet meer.

Lizzie Armitstead; “Ik heb nog de fiets waarmee ik zilver won tijdens de Olympische Spelen, een Cervélo S2. Ik heb nog een heel oude Trek racefiets, die om onduidelijke redenen nog steeds in de schuur staat. En dan nog een trainingsfiets en een trainingstijdritfiets.

Wat is je topsnelheid in de afdaling?

Ellen van Dijk; “Ik hou dat niet bij, maar ik denk rond de 90/95.

Chantal Blaak; “100 heb ik een keer gehaald, met een trillend stuurtje. Het was in de Ardennen, een lange rechte afdaling, maar ik weet niet meer welke.

Lizzie Armitstead; “Nee, weet ik niet. Meer dan 100 km/u waarschijnlijk. Vraag maar aan mijn teamgenoten en ze zullen zeggen dat ik nooit aan mijn computer zit of wat dan ook. Dat is niet mijn ding. ‘I’m pretty old-school‘.

Ben je iemand die liever alleen traint of in gezelschap?

Ellen van Dijk; “Ik train best vaak alleen, maar ik vind het ook lekker om met andere mensen te trainen. Het is wel in balans, ik kan niet altijd met anderen trainen, ik moet ook mijn eigen ding kunnen doen. De tijd gaat wel echt sneller als je met anderen traint.

Chantal Blaak; “Dat ligt eraan. Als ik echt gericht wil trainen, dan liever alleen. Dan ben je anderen meer tot last en dat vind ik niet fijn. Als ik geen gerichte dingen hoef te doen, vind ik het juist heel fijn om met anderen te fietsen. Ook om te kletsen.

Lizzie Armitstead; “Dat hangt van het gezelschap af, haha. Ik vind het ook fijn om alleen te trainen op specifieke oefeningen, maar ik vind het juist ook lekker met mensen die net als ik hard willen en kunnen trainen en over iets anders dan alleen wielrennen kunnen praten.”

Is er eten of drinken waar je tijdens het seizoen met moeite vanaf kan blijven?

Ellen van Dijk; “Chocolade is echt mijn lievelingseten, daar moet ik wel een beetje mee oppassen. IJs vind ik ook heel lekker bijvoorbeeld, maar er zijn ook veel gezonde dingen die heel lekker kunnen zijn. Dat vind ik wel een uitdaging, om dingen te maken die heel gezond zijn, maar ook heel lekker. Daar experimenteer ik wel mee.

Chantal Blaak; “Sowieso wel chocolade natuurlijk. Dat kan wel in het seizoen, maar moet je niet te vaak doen. En ik ben echt gek op pindakaas. Als ik de kans krijg eet ik dat elke dag, maar daar moet je natuurlijk ook wel op letten.

Lizzie Armitstead; “Kaas, ik hou van kaas, dat is één van mijn grootste problemen. En patat.

Waarom gaat 2015 jouw jaar worden?

Ellen van Dijk; “Omdat ik weer vol revanche het jaar in ga. 2014 heb ik natuurlijk niet zo lekker afgesloten (met ‘verlies’ van de regenboogtrui in het tijdrijden red.) dus dat wil ik wel echt recht gaan zetten.

Chantal Blaak; “Omdat ik vorig jaar een enorme stap heb gemaakt en ik die stijgende lijn echt door wil zetten. Ik heb er heel veel vertrouwen in!

Lizzie Armitstead; “Omdat ik de beste ondersteuning, de beste fiets en het beste team heb dan ik ooit eerder heb gehad. Ook heb ik nog nooit zo goed getraind als deze winter. Niet eens zo heel anders dan vorig jaar, maar vooral veel harder.

Specialized S-Works Amira

De fiets waar het team op zal gaan rijden, is de damesspecifieke Specialized S-Works Amira. Met Sram Red 22 en uitgerust met Zipp wielen en onderdelen. Wij zijn vooral enthousiast over het kleurenschema van de fietsen, echt heel mooi! Past bij de vrouwen, maar een man zal de kleuren ook niet misstaan. Die kleuren zitten overigens ook in het tenue, maar komen daar toch iets minder tot hun recht dan op de fiets.

Boels.Dolmans.13Boels.Dolmans.10  Boels.Dolmans.17 Boels.Dolmans.16 Boels.Dolmans.15 Boels.Dolmans.14  Boels.Dolmans.12 Boels.Dolmans.11Boels.Dolmans.18