Leuk, al die accessoires en gadgets voor je fiets, maar je stuur zit al snel overvol met allerlei apparaten. Cycliq weet het probleem te beperken met een slimme combinatie van video en licht.

Het Australische bedrijf integreert camera en verlichting. Handig, want je hebt dan één apparaat die je op meerdere manieren kan inzetten. Dit hebben ze voor zowel de voorkant van je fiets als de achterkant. Alleen zullen er nu niet veel renners zijn die tegelijk met verlichting én een camera aan gaan rijden. Maar zo heel gek is dat nou ook weer niet. Ok, het gebruik van een camera is iets wat je leuk moet vinden. Je kan de beelden gebruiken voor videos of om er stills uit te halen. Maar opnames die ’s avonds zijn gemaakt zijn toch een stuk minder goed bruikbaar, met of zonder verlichting. Overdag kunnen beide functies echter wel prima naast elkaar functioneren. In de auto heb ik overdag ook altijd verlichting aan, omdat je dan veel beter zichtbaar bent voor het overige verkeer. Waarom dan niet ook op de fiets? Klinkt misschien logisch, maar de praktijk wijst anders uit. Je ziet nauwelijks of geen fieters die overdag met verlichting rijden.

Cycliq heeft met hun Fly12 en Fly6 twee redelijk unieke accessoires. Verlichting met geïntegreerde camera’s. Het is niet zo dat ze een lamp hadden en daar maar een camera in gepropt hebben, er is goed over nagedacht zo lijkt het. De Fly12 heeft een 400 Lumen sterke lamp met verschillende standen. De camera kan Full HD tot 1080p opnemen, heeft een groothoek lens, wifi en Bluetooth. De 4.400 mAh accu moet het 2 uur volhouden als je tegelijk de camera gebruikt en de lamp in de hoogste stand. Zonder lamp moet de camera het 10 uur vol kunnen houden.

De Fly6 is een achterlicht met camera. Deze neemt tot 720p video op. De 2.600 mAh accu zou tot 6 uur mee moeten gaan. Met 30 lumen is hij natuurlijk minder sterk dan de koplamp, maar het gaat ook om een achterlicht. Hij kan echter lang niet tippen aan de 65 lumen van de Bontrager Flare R die ooit eens testten. Die lichtsterkte is voor gebruik overdag wel wenselijk. De Fly6 beschikt over wifi noch Bluetooth en dat is eigenlijk wel  een gemis. Zeker voor ‘geavanceerde’ accessoires als deze had ik dat wel verwacht zodat je ze eventueel met je fietscomputer kan bedienen.

Beide apparaten beschikken over zogeheten Black Box Technology. Het refereert aan ‘de zwarte doos’ die je ook in vliegtuigen en auto’s soms hebt. Wanneer de lampen voor langere tijd in een bepaalde hoek staan gaat deze automatische in deze modus, neemt dan nog tot 30 minuten video op en schakelt zichzelf dan uit.

Aardig is nog dat Cycliq ook een eigen app heeft gemaakt die je met de Fly12 kan gebruiken. Hiermee kan je hem configureren, maar ook de video uitlezen en bewerken. De integratie met Strava kan je die data als ‘lay-over’ laten zien in je video.

Zeker een leuke en nuttige gadget, maar ook een waar een stevig prijskaartje aan vast zit. De Fly12 kost € 339,-, de Fly6 € 149,-. Koop je ze als bundel dan scheelt je 15%, en betaal je net geen € 427,-. Veel geld, maar als je graag videobeelden van je ritten maakt en goed zichtbaar wilt zijn is het wel een mooie oplossing.

 

Via cycliq.com