Morgen verschuift de aandacht van de wielerliefhebber weer even van België naar Italië voor de Strade Bianche.

De 11e editie is het pas, terwijl het voor je gevoel zo een eeuwenlange klassieker kan zijn. De weersvoorspellingen zijn gunstig, maar het kleinste buitje kunnen de witte wegen van Toscane in een grote modderpoel veranderen. Goed voor de entertainment, al zullen de renners er dan zelf waarschijnlijk een andere mening over toebedeeld zijn.

Cancellara doet niet meer mee, maar heeft na zijn derde zege vorig jaar zichzelf wel vereeuwigd zien worden langs/op Monte Sante Marie in Asciano, een onverharde strook op ongeveer drie kwart van het parcours. Hij won de 2e editie in 2008 en daarna in 2012.

Vorig jaar versloeg Cancellara knap Stybar, de winnaar van het jaar ervoor, in een heel mooie finale. Brambilla kwam als derde en Sagan als vierde binnen. Zowel Sagan (zowel in 2013 als 2014 2e) en Stybar zijn in vorm. En laten we Van Avermaet (vorig jaar 6e, in 2015 nog 2e) niet vergeten, die het ook altijd goed doet bij deze race en heeft laten zien over de juiste vorm te beschikken op dit moment. Volgens Cancellara moeten we Felline overigens ook niet uitvlakken.