Zelf moest ik het ook twee keer lezen. Maar het is echt waar: Colnago veilt een digitale rendering van een fiets. De fiets zal dus niet worden gebouwd, maar zal alleen als digitaal kunstwerk bestaan. Om de waarde van het kunstwerk te behouden wordt er gebruik gemaakt van Blockchain en NFT technologie. Dezelfde technologie als die we in de digitale kunstwereld en cryptocurrency zien rond gaan. Dit waarborgt de uniekheid van de afbeelding. Blijft een vreemde wereld, want iedereen kan de fiets zien op de website van Colnago. Alleen kan degene die straks het meest betaald heeft, kan claimen dat hij de eigenaar is van de afbeelding.

Wat voor fiets is er dan te zien op de rendering? Als basis heeft de fiets het C64 carbon frame van Colnago. En voor het ‘digitale spuitwerk’ heeft Colnago gekeken naar zeven historische modellen die ze ooit hebben gemaakt. De Concept zit erin verwerkt. De Concept was het eerste carbon frame met geïntegreerd schakelen. Ook de Bititan van Abraham Olano en de C40 van Team Mapei hebben ze gebruikt. En ook wordt het laatste succes gevierd: de V3Rs van Tadej Pogačar komt terug in deze digitale fiets.

Op de website van Colnago vind je meer informatie over de digitale fiets en de modellen waarop de fiets is gebaseerd. Bieden op de afbeelding kan hier. Het minimum bod is 1,95. En nee dat zijn geen euro’s of dollars, maar in Ethereum. Oftwel zo’n $ 7900,-…