Christian Prudhomme houdt van Chris Froome en van Team Sky, zoveel is duidelijk geworden na de presentatie van de route van de Tour de France in 2018. Nauwelijks tijdritkilometers (die Chris eigenlijk best aardig aankan) en voorspelbare bergetappes op een gekke korte rit naar Col de Portet na in de laatste week. Als één van de meest opvallende zaken is dat je met de klok meerijdt tijdens de presentatie van je route, dan is dat geen goed teken.

En toen de route eenmaal onder heerlijke Franse muziek gedeeld was, bleef eigenlijk iedereen met dezelfde vraag zitten: moet Tom Dumoulin de komende Tour gaan rijden? Het antwoord is natuurlijk: nee. Gek genoeg dachten alle aanwezigen er anders over en probeerde zowat iedereen inclusief Prudhomme en Froome hun uiterste best om Tom uit te dagen.

Begrijpelijk, want de tegenstand viel de laatste jaren nogal tegen. Meestal zat de koers na de eerste week al aardig op slot en keken we naar een Sky-polonaise door de bergen die de spanning hadden moeten brengen. Saai, voorspelbaar en gedomineerd, dat zijn de woorden die opkomen als je denkt aan de laatste edities. Waarom de organisatie dan een parcours uittekent dat precies in die lijn past is mij een raadsel.

Maar terug naar Tom. Hopelijk laat hij zich niet uit zijn Limburgse tent lokken. Er valt vooral veel te verliezen in een Tour als deze. Dumoulin won uiteindelijk de Giro in de tijdrit, en moest er zelfs een paar keer goed af toen het bergop ging. Natuurlijk blies Tom tijdens het WK in Bergen Froome uit het water, maar dat parcours was 10 kilometer langer en meer op het lijf van de Limburger geschreven. De 31 kilometers die op de voorlaatste dag in de Tour afgelegd moeten worden zijn heuvelachtig, maar niet genoeg om het verschil goed te maken.

Zelfs Warren Barguil wil Tom in Frankrijk aan het werk zien, maar hij was nou net zijn grootste troef in de bergen en hij rijdt volgende jaar niet meer bij Sunweb. En dat is helaas de voornaamste reden: Sunweb is Sky niet. Alleen wanneer je als team alles op de eindoverwinning durft in te zetten en een paar geboren klimmers meeneemt maak je een kans tegen de Sky-machine. Het is helaas niet anders. Als Prudhomme en zijn organisatie meer mannen zoals Tom Dumoulin aan de start wil zien, moeten ze hem niet verbaal uitdagen, maar een parcours maken waar hij meer mee uit de voeten kan. Ik kijk nu al uit naar de Giro in 2018 met Tom in het roze.