Eerlijk is eerlijk, van retro wieleritems gaat mijn hart altijd een stukje sneller kloppen. Van retro wielertruitjes tot aan vintage racefietsen, het brengt bij mij toch altijd een nostalgisch gevoel naar boven. Het Italiaanse merk Selle San Marco haakt daar met het Concor Supercorsa Le Rino zadel handig op in, want dat is een prachtig retro fietszadel.

Het zadel heeft het een retro uitstraling, met een soort van tijgerprint op de bovenkant. Maar ook de vormen van het zadel zijn echt klassiek. Op de zijkant van het zadel staat in gouden letters het merk en de typeaanduiding, en op de achterkant staat in gele letters Concor, met daarnaast de strepen en kleuren van de regenboogtrui.

Van oorsprong komt dit zadel uit de jaren ’80 van de vorige eeuw, en toen was dit ontwerp revolutionair. Volgens Selle San Marco was dit namelijk het eerste zadel met een bio-anatomische vorm, en dat was in die periode een serieuze uitvinding. Volgens Selle San Marco is het zelfs de basis van de smallere zadels waar we tegenwoordig op fietsen.

De rails is van carbon en het zadel weegt 300 gram. Het zadel is verkrijgbaar in één maat, met een breedte van 140 millimeter. De lengte van het zadel komt dan uit op 265 millimeter. Het Concor Supercorsa Le Rino zadel kost je € 109,90 en is onderdeel van een grotere retro collectie van Selle San Marco, de Bottega collectie. In die collectie zien we meerdere zadels met een retro look. En mocht je de look compleet willen maken is er ook nog eens retro stuurlint van leer verkrijgbaar.

Op de foto’s is het zadel gemonteerd op een retro Colnago, en dan komt het zadel natuurlijk op z’n best tot zijn recht. Dus mocht je nog een retro fiets in de schuur hebben staan, dan is dit misschien wel een mooie upgrade.

Meer info via Selle San Marco.