Voor wie in de jaren negentig op de mountainbike zat, zal het geen onbekende zijn: Controltech. De componenten van de Amerikanen zijn terug van weggeweest in Europa en daarbij komen ook de wielrenners aan bod. Tijdens Velofollies kregen we een paar van die nieuwe dingen te zien van hun CEO.

Nieuwe Cougar aero aluminium stuur
Tijdens de beurs was Scott Sun, CEO van ControlTech, aanwezig en als eerste liet het nieuwe aluminium Cougar aero stuur. Je zou het bijna voor carbon aanzien, maar het 6061 aluminium is door middel van hydroforming tot stand gekomen. Hierbij gebruiken ze water om onder zeer hoge druk het aluminium in een bepaalde vorm te persen.

Deze nieuwe aluminium variant is dan met 367 gram zo’n 130 gram zwaarder dan de variant van carbon, hij is met ongeveer € 111,- ook ruim de helft goedkoper. Als je op zoek bent naar aerodynamisch voordeel maar daar geen onuitputtelijk budget voor hebt, is de keuze waarschijnlijk snel gemaakt.

Het verder dezelfde kenmerken van zijn duurdere broer. Dus ook volledig interne kabelgeleiding en compatibel met Shimano’s Di2 Junction Box. Iets waar je niet meteen bij stil staat, maar wat wel degelijk voor praktische problemen kan zorgen is de ruimte tussen de ‘vleugels’ bovenop, waar de stuurpen klemt. ControlTech heeft die express wat breder gemaakt zodat er voldoende ruimte blijft voor de mount van je fietscomputer of lamp.

In de stuurbocht is het profiel van het stuur niet helemaal rond, maar loopt het een beetje spits toe, zoals je op onderstaande foto kan zien. Dit zou beter moeten passen bij de vorm van je van waardoor je dus ook een betere grip moet hebben op het stuur. Het stuur zal naar verwachting medio juni verkrijgbaar zijn.

Het Cougar stuur heeft een compact drop van 125 mm en een reach van 78 mm en zijn in 40, 42 en 44 cm breedte.

Gravelsturen
Ook voor de gravelrijders hebben ze een specifiek stuur, ook in carbon en alumnium. Het gaat resp. om de EXL Gravel Bar en CSL Gravel Riser. De sturen lijken sterk op elkaar, het materiaal is het belangrijkste verschil. Dat zorgt natuurlijk ook voor verschil in gewicht, namelijk 230 tegenover 330 gram bij een breedte van 42cm.

Opvallend is natuurlijk de ‘rise’. Het stuur zit daardoor iets hoger dan een gewoon racestuur. Dit hebben ze gedaan om het makkelijker te maken om je bestaande racer of crosser in te zetten als gravelracer. Dan is het prettiger als je net iets hoger kan zitten. Door dit te verwerken in het stuur willen ze de noodzakelijke investeringen voor een gravelbike dus beperken.

Kenmerkend is ook de flair. Dit is wanneer het uiteinde iets naar buiten steekt. Het stuur wordt op dat punt iets breder waardoor je meer controle hebt. Dit wordt vaak in graden uitgedrukt en is het geval van zowel het EXL als CSL stuur 16 graden. Beide sturen zijn compact met een drop van 125 mm hebben een reach van 75 mm. De sturen kosten omgerekend resp. zo’n € 260 en € 43,-.

Voor de triatleten
Scott Sun is zelf een fanatiek triatleet en liet daarom ook graag een paar nieuwe accessoires zien daarvoor. De eerste plaats je redelijk eenvoudig tussen de steunen van je opzetstuur. Daarmee heb je in één klap een mount voor je computer, een drinkreservoir van 800 ml waar je makkelijk een gel aan kan toevoegen en een opberguimte voor gels en repen.

De opening boven het drinkreservoir kan je op onderstaande foto beter zien. De stervormige opening van zacht rubber maakt het makkelijk om een gel uit te knijpen in het water. Ook zie je magneetjes waar je de drinkslang op kan fixeren zodat deze niet blijft bungelen.

Een slimme acceccoire dus. Het heet het Time Zone Hydration System en heeft uiteraard een aerodynamische vorm. Hij gaat omgerekend zo’n € 70,- kosten.

Een andere accessoire die hij liet zien is wat eenvoudiger. De Tri Power Unit monteer je achter de stuurpen op de bovenbuis met rubberen straps om de luchtstroom niet te beïnvloeden. Het biedt ruimte aan gels en repen waar je onderweg makkelijk bij moet kunnen. Het accessoire kost omgerekend zo’n € 27,-.

Via Controltech

(De officiële adviesprijzen voor Nederland en België zijn nog niet bekend. De prijzen hier genoemd zijn omgerekend uit Amerikaanse Dollars)