Hoe breed moeten je fietsbanden zijn? Bij de racefietsen is de 23mm band ingeruild voor de 25mm band en steeds vaker 28mm. Bij de gravelracers gaat het ook al een paar jaar los: nu passen er vaak al 45mm banden tussen. Maar het Australische Curve gaat met de GMX+ toch weer een stapje verder, want daar passen banden tot 3 inch in. Dat is meer dan 7,5 cm!

10 x 1L waterflessen

De fiets heeft een krom stuur, maar het is eigenlijk geen gravelracer meer te noemen. Curve zelf heeft het over de ultieme bikepacking fiets. Het lijkt dan ook of je met de dikke banden bijna elk terrein kunt bedwingen. De fiets is geïnspireerd op de Overlanders, die in jaren 1890 door de Australische Outback fietste. Echte avonturiers die op pad gingen met weinig middelen.

Deze GMX+ is een ongetwijfeld een stuk beter uitgerust voor de zware omstandigheden in Australië. Het frame is van titanium en heeft plek voor zeven bidonhouders. Op de carbonvork passen er nog eens drie. Als je de vele oogjes natuurlijk niet ergens anders voor gebruikt. Je kunt in totaal 10 liter drinken meenemen op de fiets. Geen overbodige luxe in het droge Australië. De plek van de bidonhouders is ook wat speciaal, want die zitten soms schuin op de buis, zodat er een bikepackingtas past in de driehoek van het frame. Zelfs bij het kleinste frame, heeft Curve getest.

Extreem brede Walmer Bars

Maar je snapt wel dat zo’n fiets met brede banden heel anders stuurt, dan een gravelracer. Gravelracers hebben vaak al een breder stuur aan de onderkant voor extra controle. Bij de GMX+ is dat echt nodig. De GMX+ is ontworpen voor het gebruik van een speciaal stuur: de Walmer Bars van Curve zelf. De afmetingen van de Curve Walmer Bars beginnen pas waar normale sturen ophouden. De breedste variant is 60 cm. En dat is nog maar de maat aan de bovenkant, want door de flare wordt het stuur onderop 75 cm breed! De breedte draagt bij aan de controle, maar hierdoor kan je ook meer variëren met je handpositie en is er meer ruimte voor tassen en evt. apparaten. Het stuur is ook apart te koop voor zo’n € 110,- (AUD $ 189,-)

Vanaf april te koop

De GMX+ is momenteel alleen nog te koop via pre-order. In april moet de fiets op de markt komen. De fiets is te krijgen van XXS tot en met XL. De XXS en XS hebben 27,5 inch wielen, maar hebben wel de ruimte voor 3 inch banden. De andere maten zijn ontworpen voor 29 inch wielen. Voor het frame met de voorvork betaal je zo’n € 2650,- (AUD $ 4499,-).

De Curve GMX+ is een bijzondere fiets, die in Nederland helaas niet zoveel nut zal hebben. Dus kopen zal ik ‘m niet snel, maar wat zou ik er graag een keer op rijden!