Het herstellen en opknappen van oude racefietsen is een leuke hobby, maar een beetje handigheid is wel vereist. Heb je daar zelf de tijd niet voor, of ben je gewoon niet zo heel handig, dan kan je aankloppen bij CycloRetro.

CycloRetro is een restauratie service in Melbourne, Australië. Niet bepaald om de hoek dus, maar wel leuk. Het bedrijf bestaat uit een kleine groep fietsfanaten die ervaring hebben op verschillende vlakken als het op racefietsen aankomt. Zo is er iemand met ervaring uit het profcircuit tussen 1970 en 1990. Daarnaast vindt je er een mechanieker, een specialist op het gebied van decals en spuitwerk, een wielbouwer en een bike-fitter. Kortom, alle facetten die je kan bedenken rondom een racefiets. Gezamenlijk zorgen zij ervoor dat je losse onderdelen, of je gehele fiets, weer in ‘zo goed als nieuw-staat’ kan berijden.

De fietsen van vroeger zijn uiteraard niet te vergelijken met de hedendaagse fietsen. Vroeger waren veel onderdelen nog zilverkleurig en van staal. Ze bieden de mogelijkheid om bijvoorbeeld je klassieke Campagnolo remhoeven of derailleur te polijsten. Daarnaast kunnen ze krassen en lichte beschadigingen wegwerken. Heb je een beschadigd frame en wil je deze graag weer in originele staat herstellen, dan kan dit ook bij CycloRetro. Evenals anodiseren, het bouwen van wielen, of i.p.v. alleen het frame de gehele fiets weer in originele staat opbouwen.

Naast het herstellen of opknappen van je vintage fiets kan je bij CycloRetro ook terecht voor ‘pantographic’. Vroeger was het nog niet zo vanzelfsprekend dat een merk nagenoeg alle onderdelen van eigen fabricaat had. Daarvoor werden merkloze producten voorzien van hetzelfde merk als de fiets waarop deze werd gemonteerd. Zo kon het zijn dat een stuurpen van Cinelli werd voorzien van een Campagnolo logo om het plaatje passend te maken. Dit gebeurt overigens tegenwoordig nog steeds wel, maar in mindere mate. Wil je je merkloze remklauwen dus voorzien van een mooi Campagnolo logo, dan doen ze dit ook voor je.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden (voor en na) van onderdelen die door CycloRetro zijn opgeknapt. Voor meer info en een prijslijst: www.CycloRetro.com