Onlangs waren we in de regio Bayern, voor de presentatie van de 2020 collectie van Merida. Tijdens de Merida Global Launch stonden alle modellen voor komend seizoen in de showroom. Onze aandacht ging natuurlijk naar de Reacto en de Scultura. Technisch gezien zijn de fietsen voor 2020 gelijk gebleven, maar het design en de uitvoeringen hebben wel een verandering ondergaan.

10K-E en 9000-E
Afgelopen jaren zat er in de collectie van Merida altijd een Team Edition. Zowel de Scultura als de Reacto waren verkrijgbaar in de kleuren van Team Bahrein-Merida en zijn voorgangers. Voor 2020 hebben ze bij Merida gekozen om de Team Editions in te ruilen voor een 10K-E uitvoering. Deze heeft een eigen kleurstelling en wordt afgemonteerd met de Di2 Dura Ace groep van Shimano. Qua specs is deze dus gelijk aan de team edition, maar dan met een eigen kleurstelling. Naast de 10K-E Shimano uitvoering komt van beide modellen ook een 9000-E uitvoering waarbij de fiets is afgemonteerd met de SRAM eTap AXS groep.

Opvallend aan de 2020 collectie is dat alle Reacto’s enkel nog maar worden geleverd met schijfremmen. De carbon uitvoeringen van de Scultura is ook alleen nog maar verkrijgbaar met schijfremmen. Wil je een fiets met velgremmen kom je uit bij de aluminium Scultura 300, 400 of 500.

Scultura 10K-E laat niets te wensen over
Tijdens ons bezoek aan de Global Launch hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Scultura 10K-E eens goed te bekijken en op de gevoelige plaat vast te leggen. Een echte topfiets waarbij er weinig te wensen overblijft. Alleen het Di2 kabeltje door de bovenbuis zou ik persoonlijk liever beneden langs zien gaan. Full carbon DT Swiss PRC 1400 Spline wielen op Continental’s nieuwe GrandPrix 5000 bandjes, Shimano Dura Ace Di2 Disc groep, carbon FSA stuur, carbon Merida zadelpen, Prologo Nago Evo zadel. Dat alles is gemonteerd op het CF4 frame dat in maat M/L 860 gram weegt. Dat laat niets te wensen over, toch? In tegenstelling tot de naam, is de prijs gelukkig geen 10K. De Scultura gaat € 8799,- kosten en is daarmee € 200,- goedkoper dan zijn evenknie die is afgemonteerd met SRAM eTap AXS.

De fiets is leverbaar vanaf eind augustus, tegen die tijd zal er ook meer informatie staan op de site van Merida.