We zijn nog niet eens halverwege 2020 en Trek showt nu al de nieuwe 2021 modellen van de Checkpoint. De Checkpoint is hun gravelbike die sinds 2018 in de collectie zit en beschikbaar is met een aluminium of carbon frame.

Vier fietsen en twee framesets

Voor 2021 zijn er vier nieuwe uitvoeringen van de Checkpoint. Met de nieuwe kleurstellingen van de losse framesets komt het totaal op zes opties. Deze zes nieuwe modellen zijn een aanvulling op de huidige collectie, welke ook voor volgend jaar beschikbaar blijft. Van de vier Checkpoint’s hebben er twee een carbon frame en twee hebben een aluminium ALR frame. Voor 2021 worden ze allemaal afgemonteerd met een Shimano GRX groep, die speciaal is ontwikkeld voor de gravelbike.

Checkpoint ALR

Bij de aluminium uitvoeringen heeft Trek gekozen om de nieuwe modellen te maken van het Alpha 300 aluminium. Hierdoor zijn ze lichter en stijver dan de modellen waarbij er Alpha 200 aluminium wordt gebruikt. Je kan het verschil zien in de modelnaam. Voor Alpha 200 gebruiken ze de term AL en voor de Alpha 300 uitvoeringen hebben ze daar ALR van gemaakt.

De ALR4 is van de 2021 modellen met € 1.899,- het best betaalbaar en heeft een combinatie van de GRX 400 en GRX 600 onderdelen. Hij is verkrijgbaar in het Dark Aquatic blauw of Rage Red en ik vind beide kleuren erg tof. Door de metallic lak hebben beide frames een hele gave uitstraling en kiezen tussen deze twee vind ik lastig!

De ALR5 kost € 2.199,- en dat verschil zit onder andere in de gemonteerde groepset. Zoals gezegd zijn alle modellen afgemonteerd met de GRX groep van Shimano en in dit geval is het een combinatie van GRX 810 en GRX 600 onderdelen. Voor een overzicht van de Shimano GRX groepen schreef Merijn onlangs nog een artikel. Bij de ALR5 heb je keuze tussen het glanzende Teal of het matzwarte Trek Black. Bij het zien van de licht groen/blauwe Teal kleur denk ik, zeker met de gele en oranje accenten, aan het vroegere Mercatone Uno team van Marco Pantani. Persoonlijk zou ik overigens kiezen voor de matzwarte uitvoering met de shiny blauwe decals.

Checkpoint SL

De carbon uitvoering kent eveneens twee modellen, welke beide in één kleurstelling verkrijgbaar zijn. Het verschil zit ‘m dus niet alleen in de kleur maar ook in de onderdelen. Kies je voor de SL5 van € 3.199,-, kies je ook direct voor de Dark Olive kleurstelling. In combinatie met de beige decals is dit wel echt de sfeer die ik bij het gravelwereldje vind passen. De fiets is opgebouwd met een combinatie van GRX 600 en GRX 810 onderdelen en rolt op een set wielen met tubeless velgen van Bontrager. De topper voor 2021 is de SL6 in de Carbon Blue Smoke kleur. Deze donkerblauwe kleur is ook erg mooi. Voor € 3.699,- krijg je een fiets met een volledige GRX 810 groepset en een set Bontrager Paradigm wielen.

Checkpoint frameset

Alsof het kiezen nog niet lastig genoeg is kan je ook nog losse frames bestellen. Je hebt hierbij de keuze uit een aluminium of carbon frameset. Het aluminium frame is hetzelfde frame als de ALR5 in de licht blauw/groene Teal kleuren. Het aluminium frame is verkrijgbaar voor € 999,-. Het carbon frame kost € 2.099,- en is afgewerkt in de kleur Carbon Red Smoke. Een erg chique bordeaux rode kleurstelling.

Hieronder een overzicht van de verschillende modellen en kleuren.

Meer info via Trek

Trek Checkpoint SL6 – Carbon Blue Smoke – Shimano GRX 800 – Adviesprijs: € 3.699,-
Trek Checkpoint SL5 – Dark Olive – Shimano GRX 600/800 – Adviesprijs: € 3.199,-
Trek Checkpoint ALR5 – Trek Black – Shimano GRX 600/800 – Adviesprijs: € 2.199,-
Trek Checkpoint ALR5 – Teal – Shimano GRX 600/800 – Adviesprijs: € 2.199,-
Trek Checkpoint ALR4 – Dark Aquatic – Shimano GRX 400 – Adviesprijs: € 1.899,-
Trek Checkpoint ALR4 – Rage red – Shimano GRX 400 – Adviesprijs: € 1.899,-
Trek Checkpoint SL frameset – Adviesprijs: € 2.099,-
Trek Checkpoint ALR frameset – Adviesprijs: € 999,-