Dit nieuwe achterlicht is het eerste product dat geen fietscomputer of eraan gerelateerd is dat Bryton op de markt brengt. Bryton staat bekend om zijn GPS-fietscomputers. Met de Bryton Gardia R300 slaat het Taiwanese bedrijf een nieuwe weg in, gericht op de veiligheid van de fietser.

Veilig op pad met radar achterlicht

De Gardia R300 is een achterlicht dat meerdere functies heeft die voor jou als renner handig zijn, maar ook overige weggebruikers kan waarschuwen. De radar die er in zit detecteert achteropkomend verkeer tot 150 meter, en het waarschuwingslicht zal aan gaan om de weggebruiker te waarschuwen. Daarnaast krijg je zelf op het scherm van je fietscomputer een melding dat er verkeer van achter nadert. Dit signaal kan zowel als melding als met geluid worden ingesteld, mits je natuurlijk je fietscomputer hebt gekoppeld.

Er zijn al soortgelijke systemen op de markt. De Gardia radar is bedoeld om standaard op je fiets te gebruiken, en niet specifiek als achterlicht in het donker. In combinatie met de helderheid sensor van je fietscomputer kan hij de lichtsterkte automatisch aanpassen aan de omstandigheden buiten. Hiermee heb je altijd goed licht en wordt de batterij gespaard bij veel daglicht. Je kan de lamp ook handmatig instellen met verschillende standen en felheid. Dit kan vanaf je fietscomputer waarop je ook kan zien hoe het staat met de accu.

Ook een remlicht

De Gardia R300 heeft een accu die wordt opgeladen via USB-C. Een volle batterij moet volgens de beschrijving zo’n 12 uur meegaan met continu licht. In daglichtmodus zal de batterij dit volgens Bryton zo’n 17 uur kunnen volhouden. Mocht de batterij bijna leeg zijn, zal het licht gedimd worden zodat het zolang mogelijk kan blijven branden.

De radar is voorzien van een G-sensor die snelheidsveranderingen kan detecteren. Hierdoor functioneert hij dus ook als achterlicht en zal hij bij het remmen, of een noodstop oplichten. Het fietsradar achterlicht, zoals Bryton het zelf noemt, wordt gemonteerd met een alles-in-één montage systeem. Je monteert een mount aan je zadelpen met behulp van elastiekjes, en de radar kan je daar eenvoudig inklikken. Door deze manier van monteren is hij makkelijk op verschillende zadelpennen of fietsen te monteren. De Bryton Gardia R300 gaat € 129,95 kosten en zal vanaf eind januari beschikbaar zijn.

via Bryton