De fiets met het opvallende dubbele stuur krijgt een broer. Een krachtpatser om precies te zijn. De Canyon Grail is er vanaf nu namelijk ook als E-bike. Een full carbon gravelbike, met ‘hoover-bar’ en een Bosch motor die je tot 25 km/h ondersteuning biedt.

De lancering van de Grail in 2018 zorgde voor aardig wat ophef rondom het dubbele stuur. De Hoover-bar valt mij bij de nieuwe E-bike wat minder op. Nu ben ik er inmiddels ook aan gewend, maar valt mijn oog ook eerder op de forse onderbuis, waar de accu zit. Ondanks die onderbuis kan je heel duidelijk zien dat het hier om de Grail gaat. De carbon E-bike heeft een iets afwijkende geometrie. Canyon zelf noemt dit Stack+ en Reach+. De Grail:ON heeft de geometrie iets aangepast zodat je wat meer relaxed en rechtop zit.

650b of 700C

De Grail:ON is er in zeven verschillende maten. Dit begint bij XXS en loopt op tot XXL. Volgens Canyon geschikt voor mensen vanaf 1.56 meter tot ruim 2 meter. De kleinste maten van Canyon, de XXS, XS en S, komen met een set 650b wielen. Dit doet Canyon met meerdere modellen, zodat de rij eigenschappen met een klein frame vergelijkbaar zijn met de middenmaten. De motor die zorgt voor de ondersteuning is een Bosch Performance Line CX. Een motor die een piek kan leveren tot 85 Nm waarbij het tot maximaal 340% van je eigen vermogen kan leveren.

De ondersteuning is in te stellen in vier verschillende standen. De Turbo en Sport stand zijn de twee standen met de meeste ondersteuning voor een snelle aanzet na de bochten. De Tour en Eco stand zorgen voor een gelijkmatige en langere ondersteuning. Het computertje waarmee je dit kan regelen is gemonteerd aan het onderste deel van het dubbele stuur. Je kijkt dus over de Hoover-Bar heen naar je computer.

Enkel voorblad

Alle vier de modellen van de Grail:ON worden uitgerust met een enkel voorblad. Dit 44-tands blad is gemonteerd op een FSA Crank en dat is bij alle modellen hetzelfde. Het topmodel is de Grail:ON CF 8 eTap, en die is afgemonteerd met de draadloze SRAM Force eTap 12 speed groep. Deze uitvoering kost € 5.999,-. De andere modellen hebben één van de mechanische GRX groepsets en zijn verkrijgbaar vanaf € 4.999,-. De Grail:ON is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren waarbij Rosewood Red de uitvoering is voor de dames. De andere kleuren waaruit je kan kiezen zijn Cloud Grey of Discovery Blue. Alle modellen zijn vanaf vandaag beschikbaar.

Meer info via Canyon

Canyon Grail:ON CF 7 Cloud Grey
Canyon Grail:ON CF 7 WMN Rosewood Red
Canyon Grail:ON CF 8 eTap Discovery Blue