Horloges en wielrennen zijn voor mij altijd verbonden met het verhaal rondom van Wim van Est. Zijn hart zou stil hebben gestaan tijdens de 70 meter hoge val, maar zijn horloge liep nog wel. Het Zweedse horlogemerk Bravur zoekt nu ook de link met het wielrennen op in de serie Grand Tour. Met drie horloges in een gelimiteerde oplage wordt er een eerbetoon gedaan aan de drie grote rondes.

De oprichters van Bravur zijn zelf fietsliefhebbers dus het is niet zo gek dat ze deze collectie hebben gelanceerd. De kast van de horloges is gemaakt van 316L roestvrijstaal. Het uurwerk, waarvan het opwinden automatisch gaat, komt uit Zwitserland van het merk Sellita. De SW511 om precies te zijn. Het horloge komt standaard met een zwart geperforeerd leren bandje, dat mij een beetje doet denken aan een stuurlint. Maar je kunt er ook een ander kleur bandje bij kopen.

Het design is subtiel en in het begin zul je misschien niet eens alle details zien. Als we de wielerkalender afgaan zien wij bij het horloge voor de Giro de roze kleuren terug. De zwarte achtergrond lijkt weinig bijzonders. Maar als je goed kijkt zie je dat er een gedeelte ruw is, waardoor het lijkt op asfalt.

Voor het horloge van de Tour de France verwacht je misschien een overdaad aan geel, maar het is vooral de groene kleur die opvalt. Ze hebben de drie leiderstruien in het horloge verwerkt. De gele wijzers zijn natuurlijk een referentie naar de gele trui en het groen naar de groene trui. Maar de bolletjestrui dan? Als je goed kijkt zie je in het groen een aantal bolletjes.

Voor de Vuelta zien we de rode kleur terug. De rode bezel valt goed op, maar ook de omgekeerde 13 bij minuut 13 valt het beste op bij de Vuelta versie. De andere twee horloges hebben dit ook, maar het is minder opvallend. Nog een rood detail zie je bij de 12. Het rode vlaggetje is een link naar de Flamme Rouge. Misschien hadden ze die toch beter bij de 1 kunnen doen van laatste kilometer. Of anders de 11 als laatste uur voor de dag. Klein minpuntje toch voor Bravur ;-).

Doordat het design subtiel is gehouden, wordt het geen cliché horloge. Zo is het horloge ook voor niet-wielerliefhebbers nog steeds mooi. De prijs voor de drie horloges is gelijk met: is € 2113,- / € 2412,-. Afhankelijk van de btw. En is te koop via Bravur Watches.

Tags: