Sigma kennen we al jaren van hun fietscomputers, maar ze hebben ook sporthorloges. En nu komen ze met twee sporthorloges die de fietsers ook moeten aanspreken. Het gaat om de iD.TRI en iD.FREE. De TRI is specifiek voor de triatlon en FREE is een multisporthorloge.

Waar de horloges van elkaar verschillen bespreken we zo, maar eerst een aantal functies die beide horloges met elkaar delen. Ze hebben allebei een siliconen band. Er zijn verschillende kleuren te koop. Het verwisselen zou met één simpele klik moeten kunnen. Leuk om eens te wisselen. De horloges wegen maar 42 gram. De horloges zijn ondanks die 42 gram wel waterdicht. Ze krijgen een waarde mee van 5 ATM. Dat betekent dat je er mee kan zwemmen. Wel logisch voor het zwemgedeelte van de triatlon natuurlijk. Maar voor fietsers in de regen dus ook ruim voldoende.

Smart Light
Een leuke functie is de Smart Light. De Smart Light is een lichtje onderaan het horloge dat met verschillende kleuren aangeeft in welke hartslagzone je zit als je met een doelzonetraining bezig bent of hij geeft kleursignalen om je Turn-by-Turn navigatie te volgen. Je hoeft dus je pols niet te draaien om op het schermpje te kijken om bijvoorbeeld je route te volgen. Slim!

Crash Alert
Beide horloges hebben ook Crash Alert, waarmee het horloge vaststelt of je bent gevallen. Je krijgt dan 30 seconden om te reageren als er bijvoorbeeld weinig aan de hand is. Als er wel wat aan de hand is en je kunt niet reageren wordt er na die dertig seconden een bericht gestuurd naar een contactpersoon die je eerder hebt ingesteld. In het bericht staan je gps-gegevens, maar ook gezondheid-gegevens. Je horloge moet dan wel in verbinding staan met je telefoon en de Sigma Link app.

Training en Routes uploaden
Die Sigma Link app gebruik je ook om je trainingsresultaten te bekijken. Of je kunt het op de computer doen met het Sigma Data Center. Beide moet je ook gebruiken om routes op je horloge te zetten. Met de Track-Navigation en Komoot kun je dan een route volgen met Turn-By-Turn navigatie.

Verbindingen
Het horloge registreert zelf natuurlijk al een heleboel met de GPS-sensor, hartslagsensor en de hoogtemeter. Maar met de Bleutooth Smart en ANT+ verbindingen kun je je smartphone of externe sensoren voor je hartslag, snelheid, trapfrequentie of vermogen verbinden. Zo kan je nog wat gerichter trainen. Omdat je misschien niet altijd het horloge om je pols wilt hebben, levert Sigma er een SnapOn Bike Mount bij zodat je het horloge ook snel op je fiets kunt klikken. Maar hou je het horloge de hele dag om, dan houdt ie de hele dag met Activity Tracking en een Slaapnalyse je conditie in de gaten.

iD.TRI
Dan nu de verschillen. De verschillen zijn vooral softwarematig en de kleuren dan. De iD.TRI is te koop in neon mint, neon groen, neon rood en zwart. Maar wat iD.TRI echt voor de triatlonners maakt zijn de trainingsprofielen. Er zitten standaard drie trainingsprofielen in verwerkt voor hardlopen, zwemmen en fietsen. Er is ook een vierde als je toch wat anders wilt doen. Voor een wedstrijd kan je deze onderdelen ook achter elkaar plannen. Elke met hun specifieke afstand. Maar je kan ook onderdelen weglaten om bijvoorbeeld aan een duatlon of swimrun mee te doen.

De prijs voor de iD.TREE is € 179,95 voor de basic versie met een speciale usb kabel waarop je het horloge klikt en de SnapOn Bike Mount. Voor € 249,95 krijg je er de borstriem en de snelheid+trapfrequentiesensor bij.

iD.FREE
De iD.FREE is het multisporthorloge. In plaats van de drie trainingsprofielen voor de triatlon krijg je nu zeven verschillende sportprofielen: hardlopen, wandelen, fietsen, skiën, zwemmen, fitness en diversen. De wedstrijdplanner heeft dit horloge niet. De iD.FREE komt ook in andere kleuren namelijk grijs, groen, blauw en paars. Als extra zitten er vier Exergames (een afkorting voor Excersise Games) op die je uitdagen. Een voorbeeld is Geocaching om te gaan schatzoeken.

De iD.FREE is iets goedkoper met € 169,95. Voor die prijs krijg je wel de speciale usb kabel en de SnapOn Bike Mount. Wil je de borstriem of de snelheid+trapfrequentiesensor dan zul je die er apart bij moeten kopen.

De horloges liggen al in de winkel. Wij zijn het horloge ondertussen al aan het testen, dus je kunt hier binnenkort een review verwachten van het horloge.

Meer info via Sigma