Tot voor kort was de opvallende P5x de enige specifieke triatlonfiets van Cervélo. Daar is nu de P3x aan toegevoegd. Deze nieuwe P3x zit qua prijs en afmontage onder de P5x, maar qua prestaties is dit volgens Cervélo niet het geval. De P3x is verkrijgbaar met Ultegra Di2 groepset en Dt-Swiss wielen.

Lichter frame
Wat mij direct opvalt is dat het frame wat minder extreem is vormgegeven. Dit zie je vooral bij het gedeelte tussen het voorwiel en het bottom bracket, wat bij de P5x bijna op elkaar aansloot. Wat je niet ziet, is dat het frame een stuk lichter is geworden zonder zijn stijfheid te verliezen. Volgens Cervélo is deze 16% lichter ten opzichte van de P5x. De Speed Riser, die ook op de P5 zit, zien we terug op de P3x en die levert een besparing op van 8%. De bidonhouder onder het zadel is 22% lichter en procentueel de meeste winst is gemaakt op de storage box achter het balhoofd. Deze is 43% lichter dan bij de P5x.

Stijfheid
Naast de gewichtsbesparing hebben ze, mede door een andere carbon lay up, het frame ook stijver weten te maken. Bij het balhoofd is dit 8% en bij het bottom bracket is de stijfheid met 16% verbeterd, aldus Cervélo. Het frame is geschikt voor schijfremmen en interne bekabeling. Dit geldt voor de kabels van het schakelen en de remkabels. De ruimte in het frame is vergroot waardoor je banden kan monteren tot 36 mm. Op het frame zijn er drie verschillende storage boxes. De eerder genoemde storage achter het balhoofd, maar ook de ruimtes onder en boven het bracket zijn geschikt om dingen in op te bergen.

P3x en P3x 2.0
De P3x is verkrijgbaar in twee varianten. De Ultegra Di2 disc en de Ultegra Di2 2.0 disc waarbij het (prijs)verschil zit in de wielen, banden en casette. De 2.0 versie heeft een 105 cassette, aluminium wielen met allround banden en kost € 7.999,- De duurdere Di2 disc uitvoering heeft full carbon Dt-Swiss ARC wielen met Continental GP 4000 SII banden en een Ultegra cassette. De wielset bestaat uit een 62 mm achterwiel en 48 mm voorwiel. Deze uitvoering is de topper als het om de P3x gaat en kost € 9.999,-.

Meer info via Cervélo