De achterderailleur van SRAM is vernieuwd en daardoor wordt het mogelijk om met een cassette te rijden met maximaal 36 tanden. Dat is drie tandjes groter dan tot nu toe mogelijk was. Het lijkt een klein verschil, maar het zal je volgens SRAM helpen om ook de steilste klimmen van boven de 20% op te komen.

SRAM Red eTap AXS 36T

Hiermee neemt de Red eTap AXS de techniek over van de Force eTap AXS achterderailleur. Daarmee zijn ze de concurrenten een stapje voor als je kijkt naar het topsegment. Bij Campagnolo blijft de maximale grootte van de Super Record derailleur steken op 32 tanden. Bij de Shimano Dura Ace derailleur kun je tot maximaal 30 tanden schakelen. Overigens hebben beide merken wel derailleurs die tot 34 tanden kunnen, maar die behoren dan niet tot het topsegment.

Met de nieuwe derailleur en de bestaande cranksets van SRAM, is het nu mogelijk om een overbrenging te maken waarbij het tandwiel achter groter is dan het kleinste voorblad. Hierdoor krijg je een erg lichte versnelling, waardoor je krachten kunt sparen. De derailleur is ook te combineren met een 1X12 setup, voor bijvoorbeeld gravel of cross. Daarmee kun je kiezen voor een lichter verzet of juist combineren met een iets groter voorblad.

Sinds SRAM de 12-speed aandrijving heeft, hebben ze de verhoudingen van de overbrenging flink gewijzigd. Met name bij de 2X12 groepset zie je dit goed als je kijkt naar de verhoudingen van de voorbladen. Hendrik heeft destijds alles over de SRAM Red eTap AXS groep op een rijtje gezet. Aan dit verhaal kan dus nu ook deze nieuwe derailleur worden toegevoegd!

Meer info via SRAM

Tags: