Veel strakker gaat het niet worden, dacht ik al bij de vorige Shiv. Maar nu Specialized de nieuwe Shiv TT heeft laten zien, ziet de oude er opeens toch wat ronder uit. Dus nu denk ik bij deze nieuwe versie wederom: veel strakker gaat het niet worden.

En dan heb ik het in eerste instantie over de looks. Vooral rechte en ranke lijnen, zie ik. Wanneer je alleen een liniaal mag gebruiken om dit frame te tekenen kom je heel ver. Maar los van dat hij er heel goed uitziet, heeft diegene die erop zit liever nog dat hij ook erg snel is.

Bij Specialized hebben ze dat gedaan door heel dicht bij de racefiets te blijven. Een aantal delen van de fiets lijken dan ook erg op de Venge. Licht en aero zijn belangrijk voor deze fiets, maar ook hoe hij zich gedraagt. Of je er ook makkelijk mee kan sturen en makkelijk mee kan klimmen, daar hebben ze ook naar gekeken met de ontwikkeling van deze fiets. Tijdens een tijdrit voor de klim een fietswissel zal je als het goed is niet zien met deze Shiv TT. Hij is om te beginnen al een halve kilo lichter dan de vorige.

Paar punten eruit gelicht
Een paar punten waar deze fiets door opvalt. De zitbuis is onderaan opeens heel smal. Volgens Specialized hebben ze dit in hun eigen windtunnel getest en aerodynamisch gezien geeft dit geen nadeel dan wanneer je die ruimte helemaal opvult. Dus nu sparen ze gewicht en het rijgedrag is hierdoor beter geworden.

De cockpit hebben ze bijna 200 gram lichter weten te maken. De achtervork (die van de zitbuis naar het achterwiel) zit nog lager aan de zitbuis vast. Nog lager en het zou buiten de kaders van de UCI komen te liggen. Dit komt onder andere het rijgedrag weer ten goede. De fiets is er alleen nog maar met schijfremmen.

Extra wiel
De prijs van de Sram eTap AXS 1X versie is € 12.499,-. Je krijgt dan een set Roval CLX 64 wielen, maar ook nog een extra Roval 321 dicht achterwiel. Voor een frameset betaal je € 4.999,-. Je moet alleen nog even wachten tot de winter, want vanaf dan zijn ze beschikbaar. Wil je ze al zien rijden, dan moet je naar de profs kijken. Onder andere Bob Jungels reed er mee tijdens de Luxemburgse Kampioenschappen en uiteraard zul je ze de komende Tour regelmatig tegenkomen. Blijf ik nog steeds hangen met mijn eerste reactie: Strakke bak!

Meer info via Specialized