Komend weekend wordt het druk voor de wielerliefhebbers. Éen van de hoogtepunten is daarbij de aanval op het werelduurrecord van Daniel Bigham door Filippo Ganna. Zaterdag om 20:00 uur gaat de Italiaan op de baan in het Zwitserse Grenchen een uur lang afzien, in de hoop de 55,548 km te overtreffen. Speciaal hiervoor heeft Pinarello een nieuwe Bolide ontwikkeld. De Bolide F HR 3D, met natuurlijk een Italiaans design.

Pinarello Bolide F HR 3D

Volgens Pinarello is dit voor het eerst dat er een aerodynamisch en hoogwaardig frame gemaakt is met behulp van de 3D printer. Het frame en de vork zijn dan ook niet van carbon, maar van Scalmalloy. Wat?! Scalmalloy is een legering van Scandium, Aluminium en Magnesium. Dit materiaal wordt ook gebruikt in de ruimtevaart en is gemaakt om 3D te printen. Wat direct opvalt is de geribbelde vorm van de zadelbuis en de zadelpen. Deze vorm is gebaseerd op de vin van een bultrug walvis en zal zorgen voor minder drag. De geometrie van het frame is specifiek voor Ganna gemaakt, voor een optimale positie.

Minder opvallend, maar niet minder belangrijk is de grootte van het frontale oppervlak. Om de luchtweerstand zo minimaal mogelijk te maken hebben ze de naven en het bottombracket smaller gemaakt. Het bottombracket is 54 mm breed, in plaats van de gebruikelijke 70 mm. De voornaaf is 69 mm breed en de achternaaf 89 mm. Bij beide naven hebben ze daarmee 31 mm afgeschaafd van de gebruikelijke afmetingen van de naaf. Een smallere fiets, met geribbelde buizen om de impact van luchtweerstand zo minimaal mogelijk te maken.

Beschikbaar voor de consument

Een van de regels bij een werelduurrecord is dat alle onderdelen beschikbaar moeten zijn voor de consument. En dat is ook bij dit 3D geprinte frame met custom geometrie het geval. Via Pinarello dealers kan er een aanvraag worden gedaan voor een Pinarello Bolide F HR 3D. De prijs is niet bekendgemaakt, maar dat je daarvoor diep in je buidel zal moeten tasten zal niemand verbazen. Dat geldt ook voor het MOST stuur dat specifiek voor Ganna is gemaakt, maar ook voor de consument wel verkrijgbaar is. In de fiets zie je twee dichte wielen van Princeton CarbonWorks waarbij het grote logo is voorzien van een Top Ganna design.

meer info via Pinarello of via de verdeler van Pinarello