Eind 2019 schreven we over de Pinarello MAAT en dat dit het ‘wapen’ zou zijn van de Italiaanse baanrenners voor de Olympische Spelen in Tokyo tijdens de zomer van 2020. Nou weten we allemaal dat we pas dit jaar van de Spelen konden genieten. Het gaf Pinarello de tijd om nog meer te slijpen aan de aerodynamica van een tweede fiets: de Pinarello Bolide HR.

De twee fietsen werden op verschillende disciplines gebruikt. De Pinarello MAAT is bedoeld voor onderdelen zoals het Omnium. En Viviani wist ook gelijk een bronzen plak te winnen op het onderdeel. De Pinarello Bolide HR is dan weer bedoeld voor onderdelen zoals de ploegenachtervolging. En ook deze fiets (of eigenlijk de renners) had gelijk succes want er werd gelijk goud gepakt op het onderdeel.

Aerodynamica op de baan is anders

De Bolide HR is al een tijdje de naam van de trackfiets waar baanrenners op rijden. Wiggins deed er bijvoorbeeld zijn werelduurrecord poging op. Als basis voor de Bolide HR is de Bolide gebruikt. De tijdritfiets die ontwikkeld werd met de renners van Team Sky. En waar Ganna van Team Ineos in 2020 nog wereldkampioen tijdrijden mee werd. De Bolide HR is aangepast voor een optimaal resultaat op de baan. Aerodynamica is aerodynamica denk je misschien maar op de baan moet je toch met andere dingen rekening houden. Door de hoek waar de renners in rijden zijn de omstandigheden toch anders. Op de baan rij je volgens de studie van Pinarello in de meeste gevallen in een hoek van 42°. Met computerstudies en windtunneltesten hebben ze de Bolide HR hierop aangepast.

Als laatste troef werd er ook nog gebruik gemaakt van een 3D titanium geprint stuur. Natuurlijk zijn hier ook de computertesten voor gebruikt. Maar met technieken zoals het 3D printen is het op pas maken op de maten van de renners ook een stuk makkelijker. Want als je op dit niveau meedoet dan gebruik je natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde stuur. Er was een hele tafel nodig aan modellen om tot het eindresultaat te komen. Maar al die moeite heeft wel resultaat opgeleverd!

De MAAT en de Bolide HR zijn ook allebei terug te vinden op de website van Pinarello voor meer informatie.

Foto’s via Pinarello / Getty Images

Tags: