Helmen- en brillenmerk POC introduceert de nieuwste tijdrithelm, de Procen. De helm is in samenwerking met wielerploeg EF Education–EasyPost ontworpen, en naast aerodynamica is er ook gekeken naar de specifieke behoeftes van de profs. En als je goed gekeken hebt, heb je de helm al kunnen zien in de tijdritten van de Giro d’Italia en tijdens de ploegentijdrit van de Vuelta voor dames.

Het meest opvallende aan de helm vind ik toch wel de luchtgaten aan de voorkant, boven het vizier. Bij de meeste tijdrithelmen zie je op die plek juist geen luchtgaten, maar POC heeft hier dus wel voor gekozen. POC heeft met de Tempor en Cerebel al twee tijdrithelmen in het assortiment, en bij de Tempor zagen we ook al luchtgaten aan de voorkant van de helm. De Tempor is die opvallende helm met de breed uitlopende zijkanten, wat er lekker futuristisch uitziet.

Combi van aero en koeling

Volgens POC is er bij het ontwerpen van deze helm naast aerodynamica, ook naar de koeling gekeken. Het doel met deze helm was om de aerodynamische eigenschappen van de Tempor en Cerebel te combineren, in combinatie met een betere koeling. Want niet alleen aerodynamica maakt dat een renner een goede prestatie kan leveren, maar ook de juiste koeling van het lichaam heeft impact op de prestatie van een renner. Net als bij de andere helmen maakt POC op aerodynamisch gebied gebruik van CFD-testen. CFD staat voor computational fluid dynamics, dit is een simulatie waarmee je gas- en vloeistofstromingen visualiseert om het effect zichtbaar te maken. Hiermee meet je dus de impact van wind op de helm.

Strak ontwerp met verstelbare helm

Zoals vaak bij POC is de helm qua design strak, op de merknaam na dan. Want die staat lekker groot op de zijkanten van de helm. En aan de achterkant staat nog in het klein de modelnaam Procen. De lens van de helm kan met het lipje aan de voorkant in twee posities geplaatst worden. De ene positie is dan de raceversie, dan zit de lens strak in de helm. En in de andere positie zit de lens een centimeter naar voren, zodat de lens voor de start niet kan beslaan.

De helm is maar in één maat verkrijgbaar, een maat M (54 – 60 cm). Vanaf september is de helm leverbaar, in de kleuren wit en zwart. Aan de kassa tik je € 400,- af. Meer info via POC.