Het Italiaanse merk Repente is niet het meest bekende zadelmerk, maar ze draaien al wel een aantal jaar mee. Het is bijvoorbeeld de sponsor van de Ceratizit-WNT ploeg, waar Kirsten Wild voor uitkomt. Repente maakte al zadels voor mountainbikers, wielrenners en triatleten en met de Artax GL is er nu ook een zadel voor gravelbikers.

Duurzaam RLS Systeem

Repente denkt bij de productie van de zadels aan het milieu en probeert hun producten zo duurzaam mogelijk te maken. Een voorbeeld hiervan is het RLS systeem, waarmee je het bovenwerk van het zadel kunt vervangen. Als dit na verloop van tijd is versleten gooi je niet het hele zadel in de prullenbak, maar hoef je alleen het bovenwerk te demonteren en te vervangen. Ander voordeel hiervan, is dat je heel makkelijk kan switchen tussen verschillende vormen van verschillende zadels. De basis is hetzelfde, maar het bovenwerk is uitwisselbaar.

Repente Artax GL

Voor de ontwikkeling van het Artax GL zadel hebben ze bij Repente vooral gekeken naar de geometrie, de onderdelen en de specifieke houding op de gravelbike. In combinatie met de feedback van het RodeoLabs Pro Gavel team dat ze sponsoren, zijn ze uitgekomen op de vorm van het Artax GL zadel. Het zadel is ergonomisch vormgegeven voor een houding, die minder diep is dan op de racefiets. Voor het comfort hebben ze de padding wat dikker gemaakt en dit is geplaatst op de carbonschaal die de basis van het zadel vormt. Net als de schaal zijn ook de rails van carbon waardoor het zadel een totaal gewicht heeft van 165 gram. Het bovenwerk is verkrijgbaar in het zwart of in het paars, en heeft een waterafstotende anti-slip coating.

Het zadel heeft een breedte van 132 mm en dat is ook de enige uitvoering die verkrijgbaar is. De prijs is € 145,- en dat is naar mijn idee een scherpe prijs voor een zadel met carbon rails en schaal.

Meer info via Repente