Persoonlijk kijk ik altijd reikhalzend uit naar de speciale designs die profteams maken voor de kampioenen in het team. Vaak zijn de ‘standaard’ fietsen al gaaf, maar het is altijd interessant om te zien op wat voor fiets de renners gaan rijden die lands- of zelfs wereldkampioen zijn. Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn rijdt in 2023 voor wielerploeg Lotto Dstny en aan hen dus de schone taak om een kampioenwaardige fiets te ontwerpen.

Meer dan een sprintfiets

Al sinds 2005 rijdt Lotto Dstny op de fietsen van het Belgische Ridley, en dat is dit seizoen niet anders. Het team kiest voor de Ridley Noah Fast, en dat is de snelste fiets in het assortiment van Ridley, aldus het merk zelf. De Noah werd in eerste instantie ontwikkeld als sprintfiets, en dat is ook goed te zien aan het aerodynamische frame. De fiets is ontwikkeld in de windtunnel en dat zien we op een aantal punten terug. Zo heeft de voorvork zogeheten ‘F-wings’ aan de onderzijde, die voor een betere luchtstroom moeten zorgen. Verder zijn ook de ovaalvormige staande achtervork en de aerodynamische zadelpen een resultaat van de windtunneltesten. De fiets heeft een aero cockpit en alle kabels zijn netjes weggewerkt, zoals je mag verwachten. Inmiddels is de Noah Fast niet alleen meer een sprintfiets, maar meer een aerodynamische allrounder. Zo rijden de renners van Lotto Dstny bijvoorbeeld ook Parijs-Roubaix op deze fiets.

De specificaties

Als we in de specificaties duiken zien we dat Eenkhoorn rijdt met de Shimano Dura-Ace Di2 R9200 groepset, inclusief de in de crank verwerkte powermeter van Shimano. Opvallend is dat niet de gehele afmontage van Shimano is: qua ketting kiest het team voor KMC, het bottom bracket is van Cema en de bekabeling is dan weer van Jagwire. De wielen zijn van DT Swiss, in de fiets zit het ARC 1100 DICUT wielset, in een hoogte van 50 mm. Het team rijdt met de Vittoria Corsa Pro Graphene banden, met de kenmerkende beige zijkant van Vittoria. Qua zadel is er gekozen voor het merk Selle Italia en verder zijn de bidonhouders van Tacx. Op de website van Ridley zien we de fiets met dezelfde groepset met een vanaf prijs van € 10.799. Het design van Eenkhoorn heb je dan helaas niet.

Hollands tintje voor Eenkhoorn

Waar het standaard design van het team bestaat uit zwart-grijs spuitwerk met witte Ridley decals is het frame van Pascal Eenkhoorn eigenlijk één grote Nederlandse vlag. Een gaaf gezicht als je het mij vraagt! De overgang tussen de verschillende kleuren verloopt subtiel en op de bovenbuis staat de naam en handtekening van Eenkhoorn. Op de liggende en staande achtervork staan opvallend veel sponsors, wat enerzijds logisch is maar anderzijds het design niet persé mooier maakt. Maar wat mij betreft is het een waardig design en hopelijk zien we deze fiets vaak vooraan in het peloton tijdens het seizoen.

Meer info op de websites van Lotto Dstny en Ridley.